nieuws

Kamp: ‘Frauderende bedrijven stilleggen’

Geen categorie

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat fraudeurs harder aanpakken. Zo kunnen frauderende uitkeringsontvangers vanaf 1 januari 2013 een tien keer hogere boete krijgen dan nu het geval is en kunnen bedrijven die de arbeidswetten overtreden worden stilgelegd.

Gisteren zonden Kamp en staatssecretaris De Krom het wetsvoorstel ‘Aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving' aan de Tweede Kamer. In het voorstel is een aantal maatregelen opgenomen dat de steeds groter groeiende groep fraudeurs moet afschrikken. Zo betaalt een bedrijf dat voor de eerste keer fraudeert een boete. De tweede keer wordt die boete verdubbeld en bij de derde keer verdrievoudigd. Bij herhaaldelijke fraude kunnen de werkzaamheden van het bedrijf maximaal drie maanden worden stilgelegd.

Boetebedrag stijgt fors
Ook gaat het boetebedrag flink omhoog. Voor een illegale werknemer betaalt een werkgever bijvoorbeeld 12.000 euro boete. Die boete bedraagt nu 8.000 euro. Voo onveilig werken op een steiger wordt nu een boete berekend van 9.000 euro en die wordt verhoogd naar 18.000 euro.

In 2010 is voor 119 miljoen euro gefraudeerd. Er werden ongeveer 4.000 boetes opgelegd aan bedrijven voor in totaal ruim 40 miljoen euro.

Reageer op dit artikel