nieuws

Kamp vecht claim vakantiedagen bij ziekte aan

Geen categorie

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) vindt niet dat de Staat vakantiedagen moet uitbetalen aan werknemers die na een periode van ziekte zijn ontslagen en geen kans hadden om verlof op te nemen.

Volgens de kantonrechter in Den Haag is de overheid daartoe verplicht in het geval van een ontslagen werknemer die te weinig vakantiegeld zou hebben meegekregen. De betreffende werknemer van een transportbedrijf had een zaak aangespannen nadat hij na twee jaar ziekte was ontslagen. Volgens Europese regels had de werknemer recht op uitbetaling van 40 vakantiedagen, maar hij kreeg een vergoeding voor 12,5 dagen. Het bedrijf hield zich daarbij aan het Nederlandse wetboek.

Interpretatieverschillen en onduidelijkheid
Dat kwam omdat een Europese richtlijn in 2006 nog niet goed was verwerkt in Nederlandse wetgeving. Kamp gaat tegen die beslissing in hoger beroep, omdat er jarenlang sprake is geweest van interpretatieverschillen over de richtlijn, aldus een woordvoerder van de minister donderdag.

Nederland heeft volgens de woordvoerder pas in 2009 helderheid gekregen over de Europese richtlijn door een uitspraak van het Europees Hof en is daarna direct aan de slag gegaan om wetgeving aan te passen.

Werknemers hebben recht op minimaal vier werkweken verlof per dienstjaar. Volgens wetgeving die dit jaar is ingegaan, vervallen deze vakantiedagen als ze niet binnen 18 maanden zijn opgenomen. Een uitzondering wordt gemaakt voor mensen die bijvoorbeeld door ziekte redelijkerwijs niet in staat zijn geweest om vakantie op te nemen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel