nieuws

Kans op aanslagen in Nederland blijft klein

Geen categorie

De kans op een terroristische aanslag in Nederland blijft momenteel gering. Daarom blijft het dreigingsniveau 'beperkt', schrijft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer. De beperkte dreiging wordt met name veroorzaakt, doordat jonge mensen in westerse landen naar jihadistische strijdgebieden trekken om daar te trainen of deel te nemen aan de strijd. Na […]

De kans op een terroristische aanslag in Nederland blijft momenteel gering. Daarom blijft het dreigingsniveau 'beperkt', schrijft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer.

De beperkte dreiging wordt met name veroorzaakt, doordat jonge mensen in westerse landen naar jihadistische strijdgebieden trekken om daar te trainen of deel te nemen aan de strijd. Na terugkeer kunnen zij een dreiging vormen voor westerse landen, waaronder Nederland.

De dader van de recente zeven moorden in Zuid-Frankrijk op militairen en een Joodse school is daar een voorbeeld van. Deze moorden zijn overigens nog niet meegenomen in het uitgegeven dreigingsbeeld.

Dat Nederland niet helemaal vrij van dreiging is, blijkt ook uit de aanhouding in maart van een terrorismeverdachte in Amsterdam-Oost. Bij de doorzoeking van de woning van deze 20-jarige man werden een ontstekingslont van 10 meter, aluminiumpoeder en een groot aantal dvd's met jihadistisch beeld gevonden. Volgens het Openbaar Ministerie zocht de man de weken voor zijn arrestatie op internet naar handleidingen om zelf explosieven te maken.

Reageer op dit artikel