nieuws

Lonen financiële sector vorig jaar gedaald

Geen categorie

De Loonwijzer/Monsterboard Wage Index toonde aan dat de Nederlandse lonen in 2011 zijn gestegen, maar uit hetzelfde rapport blijkt dat de salarissen in de financiële sector juist zijn gedaald. Het gemiddeld bruto uurloon in de financiële sector daalde van 16,9 euro in 2010 naar 16,8 euro in 2011, een daling van 0,6 procent.

Wel kregen medewerkers in de financiële sector vaker dan medewerkers in de andere onderzochte sectoren een prestatiebonus. Het aantal bonussen daalde of bleef gelijk ten opzichte van 2010. In totaal ontving 19 procent een bonus: 12 procent ontving een eindejaarsbonus, 8 procent deelde mee in de winst en 7 procent ontving een dertiende maand. Toch waren financials met 59 procent minder tevreden dan werknemers in andere sectoren en was slechts 35 procent blij met zijn salaris. Over de baanzekerheid waren ze wel tevreden (77 procent).

Verschil beloning mannen en vrouwen
Verder blijkt in de financiële sector het verschil in beloning tussen mannen en vrouwen in dezelfde beroepsgroep relatief groot. Vooral bij managers en medewerkers in lijndienst. Vrouwen in deze functies verdienden maar liefst 18 procent minder dan hun mannelijke collega's. In verhouding was het verschil in de hoogte van het bruto uurloon bij administratieve werknemers met 6 procent klein te noemen.

Reageer op dit artikel