nieuws

Meldpunt tegen malafide uitzendbureaus

Geen categorie

Wantoestanden in de uitzendbranche met illegale arbeid, uitbuiting en belastingfraude kunnen voortaan gemeld worden bij een speciaal meldpunt. Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft woensdag het Meldpunt Malafide Uitzendbureaus gelanceerd.

Het meldpunt is niet alleen voor slachtoffers van illegale arbeid en uitbuiting, maar ook voor goede ondernemers die zich oneerlijk beconcurreerd voelen. Mensen kunnen het meldpunt bereiken via het gratis telefoonnummer 0800-5151 en door een bericht via de post of internet te sturen aan de Inspectie SZW. Er kan ook anoniem worden gemeld.

Mensen kunnen het meldpunt bereiken via het gratis telefoonnummer 0800-5151 en via de post of internet een bericht sturen naar de Inspectie SZW. Er kan ook anoniem worden gemeld.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Kamp dat hij 'forse klappen' wil uitdelen aan malafide uitzenders. Daarbij gaat het niet alleen om hogere boetes. Hij wil overtreders ook harder in de portemonnee treffen door de winsten van hun malafide praktijken af te pakken. Hiervoor worden afspraken gemaakt met andere landen binnen Europa. Ook wordt samengewerkt met Europol, omdat vaak wordt gewerkt met tussenpersonen en mensensmokkelaars over de grenzen heen en geld wordt weggesluisd naar het buitenland.

Verder moet een registratieplicht voor uitzendbureaus in het Handelsregister de goeden beter onderscheiden van de kwaden. Een registratieplicht blijkt volgens de minister van belang, omdat het certificatiesysteem van de branche zelf onvoldoende onderscheidend werkt. Uitzendbureaus met certificaat begaan volgens de Inspectie SZW niet veel minder overtredingen dan hun concurrenten zonder.

Brancheorganisaties ABU en NBBU wijzen erop dat ook niet-leden zijn beoordeeld door de Stichting Normering Arbeid (SNA) en een certificaat hebben gekregen. De brancheorganisaties zeggen hun leden ook te controleren. Een ABU-woordvoerder zei ervan uit te gaan dat overtreders zich vooral onder niet-leden bevinden, maar het ministerie van Sociale Zaken kan dit niet bevestigen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel