nieuws

Minder bedreigingen aan adres politici

Geen categorie

In de regio Den Haag zijn vorig jaar minder politici bedreigd dan in 2010, meldt het Openbaar Ministerie (OM). In 107 gevallen van bedreiging aan het adres van landelijke politici en personen in de regionale politiek in Haaglanden was volgens justitie sprake van strafbare feiten. In 2010 vond het OM nog 201 gevallen strafbaar. In […]

In de regio Den Haag zijn vorig jaar minder politici bedreigd dan in 2010, meldt het Openbaar Ministerie (OM). In 107 gevallen van bedreiging aan het adres van landelijke politici en personen in de regionale politiek in Haaglanden was volgens justitie sprake van strafbare feiten. In 2010 vond het OM nog 201 gevallen strafbaar.

In totaal kreeg het Team Bedreigde Politici van politie Haaglanden 253 meldingen binnen, maar de meeste gevallen waren volgens het OM niet strafbaar. Veel van de bedreigingen bleken door minderjarigen te zijn gedaan.

Een precieze reden voor de daling kan het OM niet geven, maar er zijn wel een paar zaken die mogelijk hebben bijgedragen. Zo waren er in 2011 geen verkiezingen en in 2010 wel. Rond die verkiezingen was toen een bedreigingspiek. Verder is er in 2011 lesmateriaal gekomen over digipesten, waarin onder meer wordt uitgelegd wat de (strafrechtelijke) gevolgen kunnen zijn van bedreigingen via internet.

Ten slotte is het mogelijk dat mensen inmiddels wel weten dat zij op internet niet zo anoniem zijn als ze misschien eerst dachten.

Reageer op dit artikel