nieuws

‘Minder slaap door werkdruk’

Geen categorie

Een op de zes Nederlanders met een baan zegt door het werk vaak niet aan voldoende nachtrust toe te komen.

20 procent vindt zichzelf niet altijd even scherp en doezelt op kantoor af en toe weg. Een kwart van de ondervraagden neemt soms een opwekkend middel om beter zijn werk te doen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Nederlandse vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO).

NSWO-voorzitter Hans Hamburger zegt dat het duidelijk is dat slaap en werk elkaar beïnvloeden. Uit de enquête komt naar voren dat bijna 30 procent van de ondervraagden aangeeft regelmatig wakker te liggen van het werk.

Hoe meer werkuren, des te minder slaap
Mensen die meer uren per week werken, zeggen minder tijd te hebben om voldoende te slapen. Mensen met een werkweek van meer dan 50 uur, slapen gemiddeld bijna een uur korter per nacht (6 uur en 50 minuten) dan mensen die minder dan 30 uur per week werken (7 uur en 45 minuten). Men vindt gezonde slaap wel belangrijk, maar het werk gaat voor. Als men voor de keuze staat tussen een uur extra slaap of 's avonds een uur langer doorwerken, dan kiest de helft voor het werk. Ruim 40% van de ondervraagden zou hun werk beter doen als ze één uur per nacht langer zouden slapen. Eenderde tot een kwart van de mensen werkt 's avonds gemiddeld tot 10 uur door! Hierin zijn mensen met onregelmatige werktijden of ploegendiensten niet meegerekend.

Avondtypes vaker last van slaaptekort dan ochtendtypes
Slaaptekort komt vooral voor bij avondtypes. Die vallen gemiddeld bijna anderhalf uur later in slaap dan ochtendtypes. Op werkdagen moeten avondmensen wel vroeg op en worden dus niet uitgerust wakker of verslapen ze zich.

Nationale Slaapweek
Het onderzoek is uitgevoerd onder 1000 gezonde Nederlanders met een betaalde baan. De resultaten worden bekend gemaakt in het kader van de Nationale Slaapweek (19 – 25 maart), die voorafgaat aan de overgang van de winter- naar de zomertijd op zondagochtend 25 maart aanstaande.

Reageer op dit artikel