nieuws

Minister Kamp voelt niets voor ww-premie werknemers

Geen categorie

Eerder deze week werd bekend dat de miljardenreserves in de kas voor werkloosheidsuitkeringen in een paar jaar tijd volledig zijn opgesoupeerd. Zat er eind 2008 nog ruim 9 miljard euro in de ww-kas, inmiddels is er een tekort van 1,9 miljard euro. Toch voelt minister Kamp er niets voor om de werknemers weer premie te laten betalen.

De werknemerspremie werd in 2009 afgeschaft om de koopkracht te verbeteren. Sinds die tijd betalen alleen werkgevers ww-premie. De verschillen waren meteen zichtbaar en een plus van meer dan 9 miljard euro sloeg om in het huidige tekort van 1,9 miljard. Uitkeringsinstantie UWV rekent de overheid elk jaar voor hoe hoog de ww-premie moet zijn om de kosten te dekken. Dat betekent dat al eind 2009 de eerste tekenen zichtbaar waren. Vorig jaar bedroeg het verschil tussen inkomsten en uitgaven van het algemene ww-fonds 3,4 miljard euro. 

Werknemersbijdrage
De werkloosheid zal de komende jaren oplopen, waarmee ook het tekort groter zal worden. FNV-voorzitter Agnes Jongerius lanceerde daarom vorige week het idee om ook de werknemers weer om een bijdrage te vragen. Vandaag liet minister Kamp van Sociale Zaken weten daar niets voor te voelen. Het is volgens de minister ‘heel onverstandig', ‘slecht voor de koopkracht' en ‘maakt het werken minder lonend'.

Gewoon uitbetaald
Ook wees hij erop dat de Kamer kort geleden instemde met de invoering van het uniform loonbegrip. Het opnieuw heffen van werknemerspremie voor de ww zou deze vereenvoudiging weer tenietdoen. Er is overigens geen probleem met de uitbetaling van de uitkeringen. Ook al is het saldo negatief, de uitkeringen worden gewoon uitbetaald. Ook hoeven werkgevers niet meer premie te gaan betalen.

Reageer op dit artikel