nieuws

Minister: organisaties zelf verantwoordelijk voor vitale scada-systemen

Geen categorie

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie antwoordt op kamervragen van D66 dat overheidsorganisaties en bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van vitale scada-systemen. De veiligheid van die systemen staat ter discussie. De kamerleden van D66 wilden van de minister weten welke veiligheidseisen de overheid stelt aan de scada-systemen en hoe er toezicht op wordt […]

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie antwoordt op kamervragen van D66 dat overheidsorganisaties en bedrijven zelf verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van vitale scada-systemen. De veiligheid van die systemen staat ter discussie.

De kamerleden van D66 wilden van de minister weten welke veiligheidseisen de overheid stelt aan de scada-systemen en hoe er toezicht op wordt gehouden. ‘Organisaties binnen de overheid en de commerciële sector zijn zelf verantwoordelijk voor hun scada-systemen', schrijft Opstelten. Dit geldt ook voor systemen die op internet aangesloten zijn, al wijst de minister wel op de grotere veiligheidsrisico's die hiermee gepaard zijn. Hij verwijst wat betreft veiligheidseisen naar een checklist van het Nationaal Cyber Security Centrum die naar vitale organisaties is verstuurd.

Ook is er geen centraal toezicht op vitale systemen, blijkt uit de antwoorden: ‘Toezicht op de veiligheid van scada-systemen ligt bij sectorale toezichthouders, die vallen onder de relevante vakdepartementen.' Wat betreft het gevaar van usb-sticks voor cruciale industriële infrastructuren, wijst Opstelten opnieuw naar de eigen verantwoordelijkheid van de organisaties. Ook vitale organisaties moeten wat betreft deze risico's zelf toezien op het opstellen en naleven van beveiligingsprotocollen en het opvolgen van adviezen van het NCSC.

Reageer op dit artikel