nieuws

Mobiel banditisme uit Oost-Europa teistert Limburg

Geen categorie

Limburg wordt in toenemende mate geteisterd door inbrekersgroepen uit Oost-Europese landen. Het gaat om criminelen die groepsgewijs inbraken plegen en dan weer verkassen naar andere regio's. Dat zei korpschef Bryan Rookhuijzen bij de presentatie van het jaarverslag 2011 van de politie Limburg Noord. Hij sprak van mobiel banditisme, een verschijnsel dat inmiddels in heel Nederland […]

Limburg wordt in toenemende mate geteisterd door inbrekersgroepen uit Oost-Europese landen. Het gaat om criminelen die groepsgewijs inbraken plegen en dan weer verkassen naar andere regio's.

Dat zei korpschef Bryan Rookhuijzen bij de presentatie van het jaarverslag 2011 van de politie Limburg Noord. Hij sprak van mobiel banditisme, een verschijnsel dat inmiddels in heel Nederland en ook in België en Duitsland wordt waargenomen. In Noord- en Midden-Limburg was afgelopen jaar sprake van een toename van het aantal inbraken.

Op de Oost-Europese bendes is volgens Rookhuijzen moeilijk grip te krijgen. ‘Van regionale inbrekers weten we zo'n beetje waar ze zitten', zei Rookhuijzen. De Oost-Europese criminelen strijken in Nederland of omringende buurlanden neer en slaan van daaruit in regio's snel hun slag. ‘Ze zijn behoorlijk ambulant', zei korpsbeheerder Hubert Bruls, burgemeester van Venlo.

Groepen criminelen uit Midden en Oost-Europa staan al langer in de kijker. De afgelopen jaren is alarm geslagen over onder meer bendes die vrachtwagenladingen stelen en autoinbraken plegen, en over groepen georganiseerde winkeldieven.

Reageer op dit artikel