nieuws

Nederland verdeeld over werken in Zorg en Welzijn

Geen categorie

1 op de 3 Nederlanders ziet een baan in de zorg- en welzijnssector wel zitten. Het zijn vooral jongeren die enthousiast reageren op de stelling 'een baan in de sector zorg en welzijn past bij mij'. Dat is de conclusie uit een peiling in opdracht van de Open Dag van Zorg en Welzijn naar het […]

1 op de 3 Nederlanders ziet een baan in de zorg- en welzijnssector wel zitten. Het zijn vooral jongeren die enthousiast reageren op de stelling 'een baan in de sector zorg en welzijn past bij mij'. Dat is de conclusie uit een peiling in opdracht van de Open Dag van Zorg en Welzijn naar het imago van de sector.

Jongeren (tot 30 jaar) zien een baan in de zorg of welzijn vaker zitten dan ouderen. 2 op de 5 jongeren is het (helemaal) eens met de stelling 'een baan in de sector Zorg en Welzijn past bij mij', terwijl dit onder 60-plussers nog maar 1 op de 5 is. Jongeren hebben ook in enkele andere opzichten een positiever beeld over werken in zorg en welzijn. Zij noemen vaker een goed salaris en goede carrièremogelijkheden als drijfveer voor mensen om in deze sector te werken en denken minder vaak dat hoge werkdruk een bezwaar zal zijn.

In de peiling is ook gevraagd naar bezwaren voor het werken in de sector. Hoge werkdruk, een laag salaris en slechte carrièremogelijkheden worden het meest genoemd. Vooral de hoge werkdruk wordt dus als belemmering gezien om in de sector te werken. De helft van de Nederlanders ziet dit zelfs als grootste bezwaar om in de sector te werken. Gevraagd naar mogelijke oplossingen voor deze hoge werkdruk, worden de volgende mogelijkheden aangedragen:

1. Bezuinigingen niet ten koste van personele bezetting laten gaan, 65%
2. Kabinet moet niet of minder bezuinigen in de sector, 54%
3. Aantrekkelijker maken van de sector, 39%

Reageer op dit artikel