nieuws

Nederlandse lonen stegen in 2011

Geen categorie

In 2011 stegen lonen in Nederland in bijna alle sectoren. In veel beroepen verdienen Nederlanders meer dan collega's in andere landen.

Dit blijkt uit het rapport Loonwijzer/Monsterboard Wage Index waarin de ontwikkeling van lonen in Nederland en 22 andere landen worden vergeleken. Bij dit onderzoek is gekeken naar het bruto loon, aanvullende bonussen, het verschil in inkomen tussen man en vrouw, de tevredenheid van werknemers, arbeidstijden en overwerk en uitzichten op de arbeidsmarkt.

In de top 3 van best betaalde werknemers zien we:

  • Nederlandse managers
  • Vakdeskundigen
  • Technici en ondersteunend personeel

Nederlandse werknemers bleken redelijk tevreden over hun situatie op de arbeidsmarkt. Met name in de zorg, marketing en PR. Het gevoel van baanzekerheid is ook gestegen nu de meeste bedrijven klaar zijn met reorganisaties als gevolg van de recessie.

Hoogste loonstijging in productiesector
Nederlanders delen hun gunstige inkomenspositie met onder meer Duitsers, Zweden en Britten. In Nederland zagen werknemers in de productiesector hun loon vorig jaar gemiddeld het meest stijgen. De Loonwijzer/Monsterboard Wage Index laat in deze sector een stijgende trend zien van zo'n 6,8 procent. Ook in de marketing & PR sector stegen de inkomens flink. Werknemers in deze sector kregen er gemiddeld 6 procent loon bij. In vrijwel iedere andere sector steeg het loon in 2011 eveneens. Alleen in de financiële sector daalde de inkomens, al was de daling van 0,6 procent nihil.

Het rapport komt voort uit een samenwerking van Monsterboard met Loonwijzer, een onafhankelijke non-profitorganisatie die lonen in meer dan zestig landen onderzoekt en vergelijkt.

Bron: Monsterboardblog.nl

Reageer op dit artikel