nieuws

Nederlandse reders willen particuliere beveiligers

Geen categorie

Reders van Nederlandse zeeschepen willen zwaarbewapende particuliere beveiligers aan boord, als bescherming tegen aanvallen van piraten. De bescherming van militairen is volgens de reders bij lange na niet voldoende. Afgelopen jaar beveiligde Defensie 11 Nederlandse schepen en voor dit jaar is de bescherming van 50 schepen toegezegd. De meeste verzoeken om beveiliging van bewapende militairen […]

Reders van Nederlandse zeeschepen willen zwaarbewapende particuliere beveiligers aan boord, als bescherming tegen aanvallen van piraten. De bescherming van militairen is volgens de reders bij lange na niet voldoende. Afgelopen jaar beveiligde Defensie 11 Nederlandse schepen en voor dit jaar is de bescherming van 50 schepen toegezegd.

De meeste verzoeken om beveiliging van bewapende militairen werden afgewezen. Als het wel wordt ingewilligd, kost dat vier ton. Volgens Tineke Netelenbos, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) dragen de reders de helft van die kosten. 'Het kost al 150.000 euro om de wapens aan boord te krijgen. Die moeten worden ingevlogen vanuit Nederland naar bijvoorbeeld Singapore.'

Particuliere beveiligers zouden veel goedkoper werken; voor 'nog geen' 60.000 euro zouden zij de veiligheid van de bemanning kunnen garanderen.

'Defensie heeft behoorlijke stappen vooruit gezet. Maar het Korps Mariniers is klein, dat maakt het onmogelijk alle schepen te voorzien van militairen', zegt advocaat Geert Jan Knoops erover. Hij adviseerde vorig jaar de Tweede Kamer over het onderwerp. Knoops meent dat het met een kleine aanpassing van de wet redelijk eenvoudig is om particuliere beveiligers aan boord toe te staan. Veel andere Europese landen gedogen particuliere beveiligers al. Zo heeft Denemarken heeft de wet daarvoor aangepast.

Reageer op dit artikel