nieuws

Nieuw kenniscentrum tegen fraude in de zorg

Geen categorie

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft woensdag een nieuwe stap gezet in de strijd tegen fraude in de zorg. In Zeist werd het nieuwe Kenniscentrum Fraudebeheersing in de Zorg gelanceerd. Het centrum, dat geen fysieke locatie heeft, moet als een spin in het web bedriegers in de zorgsector aanpakken en nieuwe fraude voorkomen. Vanaf donderdag komen alle […]

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft woensdag een nieuwe stap gezet in de strijd tegen fraude in de zorg. In Zeist werd het nieuwe Kenniscentrum Fraudebeheersing in de Zorg gelanceerd. Het centrum, dat geen fysieke locatie heeft, moet als een spin in het web bedriegers in de zorgsector aanpakken en nieuwe fraude voorkomen.

Vanaf donderdag komen alle fraudemeldingen van zowel verzekeraars als verzekerden binnen bij het kenniscentrum. Het geeft de melding door aan de juiste instantie, die kan ingrijpen. Ook krijgt het centrum een leidende rol in de preventie van fraude, door bijvoorbeeld opleidingen en informatie aan te bieden.

‘Het is onacceptabel dat premiegeld van verzekerden, dat voor zorg bedoeld is, wegvloeit naar fraudeurs. Een krachtige aanpak samen met alle partners is van groot belang. Het kenniscentrum speelt hierin een nieuwe en cruciale rol', zegt voorzitter André Rouvoet van ZN.

Het nieuwe centrum is volgens Rouvoet opgericht, omdat een behandeling over meerdere schijven tot problemen leidde. ‘Zorgverzekeraars moesten soms shoppen om een dossier te kunnen sluiten bij opsporingsinstanties. Ook is er sprake van slechte terugkoppeling door opsporingsinstanties en toezichthouders als een dossier wel wordt opgepakt. Ten slotte is er onvoldoende inzicht in omvang en ontwikkeling van zorgfraude.'

Met het nieuwe kenniscentrum moet er tegelijk een beeld komen van de omvang van de fraude. Volgens Rouvoet kan een goede aanpak voorkomen dat zorgpremies extra moeten stijgen of dat de overheid extra belastinggeld moet bijleggen.

Reageer op dit artikel