nieuws

Ook CNV-leden wijzen eindbod OSB af

Geen categorie

Een meerderheid van de CNV-leden in de schoonmaak gaat niet akkoord met het eindbod van de werkgevers. "We moeten dus opnieuw om tafel", zegt Jan Kampherbeek, bestuurder van CNV Vakmensen. De vakbond legde het eindbod neutraal voor aan de achterban, ongeveer 2.500 schoonmakers. Kampherbeek: "De CNV'ers hebben vooral moeite met de koppeling van de lonen […]

Een meerderheid van de CNV-leden in de schoonmaak gaat niet akkoord met het eindbod van de werkgevers. "We moeten dus opnieuw om tafel", zegt Jan Kampherbeek, bestuurder van CNV Vakmensen.

De vakbond legde het eindbod neutraal voor aan de achterban, ongeveer 2.500 schoonmakers. Kampherbeek: "De CNV'ers hebben vooral moeite met de koppeling van de lonen aan de premie van pensioenen. Daarmee worden alle risico's neergelegd bij de werknemers en dat kan niet de bedoeling zijn." Volgens de bestuurder is er ook sprake van een te hoge werkdruk. Kampherbeek: "Die werkdruk moet echt omlaag. Tot slot vinden onze leden het onterecht dat de eerste ziektedagen voor eigen rekening komen. Onze leden ervaren dit als een gebrek aan vertrouwen vanuit de werkgevers."
 
Compenseren
Volgens Kampherbeek hoeven deze uitkomsten niet te betekenen dat een cao op de lange baan wordt geschoven. "In een brief aan de werkgevers geef ik ook direct aan onder welke voorwaarden wij wél akkoord gaan. De koppeling van lonen aan de pensioenpremie moet worden ingetrokken. Verder vinden wij de loonsverhoging op zich voldoende, maar willen we nu wel compensatie voor het feit dat deze zo laat ingaat. Wij zouden die compensatie graag zien in een verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,5 procent in december." 

De leden van CNV Vakmensen hebben tot nu toe niet meegedaan aan de schoonmaakacties. Kampherbeek: "Onze leden hadden tot 5 maart de tijd om te reageren op het eindbod. We willen geen acties op touw zetten als we de mening van onze leden niet kennen. Nu een meerderheid (68 procent, red.) heeft aangegeven betere afspraken te willen, gaan we daar op inzetten, vooralsnog aan de vergadertafel."

Reageer op dit artikel