nieuws

OSB blijft bij eindbod

Geen categorie

Schiphol en de NS hebben de cao-onderhandelaars in de schoonmaaksector opgeroepen haast te maken met een nieuwe cao. Zij zijn bang dat het met het verstrijken van de tijd steeds moeilijker wordt een oplossing te vinden voor het conflict. OSB blijft bij zijn eindbod. "Wij moeten de rekening betalen."  De twee opdrachtgevers stellen voor dat de […]

Schiphol en de NS hebben de cao-onderhandelaars in de schoonmaaksector opgeroepen haast te maken met een nieuwe cao. Zij zijn bang dat het met het verstrijken van de tijd steeds moeilijker wordt een oplossing te vinden voor het conflict. OSB blijft bij zijn eindbod. "Wij moeten de rekening betalen." 

De twee opdrachtgevers stellen voor dat de bonden en werkgeverskoepel een bemiddelaar in de arm nemen wanneer zij er deze week zelf niet uitkomen. Schoonmakers voeren al 10 weken actie voor een cao waarin onder meer is geregeld dat zij bij ziekte vanaf de eerste dag krijgen doorbetaald. Ook willen zij dat er een eind komt aan de almaar oplopende werkdruk. Bij diverse bedrijven staken zij en duizenden schoonmakers hebben sinds januari in tal van steden 'marsen van respect''gehouden. Maar het gros van de 150.000 schoonmakers werkt door.

Gesteund
Werkgeverskoepel OSB legde een maand geleden in de cao-onderhandelingen een eindbod op tafel dat FNV Bondgenoten, dat de acties organiseert, meteen als onvoldoende afwees. Vorige week zeiden ook de leden van CNV Vakmensen nee tegen het eindbod. Het CNV doet niet aan de acties mee. Bondgenoten voelt zich gesteund door de oproep van NS en Schiphol, aldus vakbondsbestuurder Ron Meyer. Woensdag togen honderden schoonmakers lid van het FNV in vier steden naar kantoren van grote schoonmaakbedrijven om "de bazen op te halen" om weer te gaan onderhandelen. Zij kwamen aanzetten met kamelen (foto). "Een gepast vervoer voor de schoonmaaksjeiks", aldus een actievoerder.

Reactie OSB
In een reactie zegt directeur Rob Bongenaar van OSB dat het eindbod wordt gehandhaafd. De werkgevers bieden 5 procent meer loon in 2 jaar tijd. "Veruit het hoogste bod in deze tijd'', aldus Bongenaar. Opdrachtgevers kunnen wel roepen dat er een cao moet komen, maar het is wel de OSB die de rekening moet betalen, stelt hij. Ook OSB wil er wel uitkomen, aldus Bongenaar. "Maar met een partij die maar blijft eisen, is dat wel moeilijk."

Reageer op dit artikel