nieuws

Privézaken op straat door verzuimbedrijven

Geen categorie

Commerciële verzuimbedrijven schenden de privacy van werknemers van hun opdrachtgevers. Dat blijkt uit een uitzending van Zembla, die vrijdag op tv wordt uitgezonden.

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) gaat de bedrijven die voor werkgevers controleren of een medewerker echt ziek is, onder de loep nemen.
In het programma is te zien dat callcentermedewerkers van het bedrijf Verzuimreductie.nl die de zieke werknemers te woord staan, een uitgebreid dossier met medische gegevens aanleggen. Ook krijgen de telefonisten inzage in intakeverslagen van psychologen. Werkgevers konden deze dossiers vervolgens weer inzien.

Volgens een woordvoerder van Verzuimreductie.nl is het beeld dat Zembla geeft ongenuanceerd en eenduidig. ' We geven alleen informatie aan werkgevers als daar eerst toestemming voor is gevraagd. Bovendien hebben wij niet zomaar telefonisten in dienst, maar hbo-geschoolde 'case-managers'. We behandelen 70.000 gevallen per jaar en in 3 jaar tijd is er eenmaal een sanctie opgelegd omdat er iets fout ging.'

FNV Bondgenoten maakte vrijdag bekend dat het een onlinemeldpunt opent om negatieve ervaringen die werknemers hebben met Verzuimreductie.nl te bundelen. De vakbond laat weten al honderd klachten te hebben gekregen over het bedrijf. 'Werknemers klagen over intimidatie, het verstrekken van verkeerde informatie en het niet accepteren van de ziekmelding. Ook worden de aanbevelingen van artsen over medicatie door casemanagers beïnvloed. Het is schrijnend wat je te horen krijgt', aldus bestuurder Gea Lotterman.

Volgens Zembla is Verzuimreductie.nl geen uitzondering en zijn 'andere bedrijven net zo erg'. Als er bij de FNV ook over andere verzuimbedrijven veel klachten binnenkomen, wordt ook daar aandacht aan besteedt, aldus de vakbond. Tot 23 april kunnen werknemers hun melding doorgeven. De FNV wil met de gebundelde klachten een signaal afgeven naar de politiek.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel