nieuws

Rijk betaalt zakgeld kinderen Zonnehuizen

Geen categorie

Uit huis geplaatste kinderen die bij stichting Zonnehuizen in Zeist verbleven, krijgen vanaf vandaag weer zak- en kleedgeld. De staatssecretarissen Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) en Fred Teeven (Justitie) stellen zich eenmalig garant voor de 150.000 euro die hiervoor nodig is. Beide bewindslieden schrijven woensdag aan de Tweede Kamer dat zij vinden dat deze voogdijkinderen […]

Uit huis geplaatste kinderen die bij stichting Zonnehuizen in Zeist verbleven, krijgen vanaf vandaag weer zak- en kleedgeld. De staatssecretarissen Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) en Fred Teeven (Justitie) stellen zich eenmalig garant voor de 150.000 euro die hiervoor nodig is.

Beide bewindslieden schrijven woensdag aan de Tweede Kamer dat zij vinden dat deze voogdijkinderen niet de dupe mogen worden van fouten of onzorgvuldigheden van anderen. Veldhuijzen van Zanten benadrukt in de brief ook dat de zorg aan deze kinderen niet in gevaar is geweest.

De vorige bestuurders hadden het spaargeld van de kinderen op dezelfde rekening gezet als die waar de facturen van werden betaald. En die rekening was leeg toen het faillissement werd uitgesproken.

De stichting verkeerde al geruime tijd in financiële problemen. Toen de ondernemingsraad en de cliëntenraad het bestuur en de toenmalige raad van toezicht van stichting Zonnehuizen in mei 2011 wegstuurden, bleek er binnen een jaar een schuld van 18 miljoen euro te zijn ontstaan.

Alle activiteiten zijn inmiddels overgenomen door LSG-Rentray en de Groep Winter.

Reageer op dit artikel