nieuws

‘Ritregistratiesystemen voldoen nog niet aan normen Belastingdienst’

Geen categorie

Naar aanleiding van het door de Belastingdienst geïntroduceerde normenkader voor ritregistratiesystemen, heeft de Vereniging Auto Van De Zaak (VAVDZ) een lijst gepubliceerd van aanbieders van deze systemen. Volgens de vereniging voldoet nog niet één systeem aan alle normen.

Wie kiest privékilometers te rijden met een auto van de zaak moet een ritregistratie bijhouden, die streng gecontroleerd wordt. Momenteel werkt de Belastingdienst een aan erkenning van deze systemen, waaruit een normenkader is ontstaan dat vorige week gepubliceerd werd. Voldoet een systeem aan de normen dan valt men onder een ‘verlicht controleregime'. De VAVDZ meent echter dat er nog geen enkel systeem aan deze systematiek voldoet. ‘Dit zit er in de loop van 2012 wel aan te komen,' aldus de vereniging.

Aanbieders op een rij
Op de site van de VAVDZ staan alle aanbieders van ritregistratiesystemen op een rij. Er wordt bijgehouden en getoond welke aanbieders voldoen of gaan voldoen aan het normenkader van de Belastingdienst. VAVDZ heeft hiervoor een speciaal logo ontwikkeld. Hierdoor is het duidelijk welke systemen voldoen aan de normen van de fiscus. Op de site wordt verder duidelijk uitgelegd wat een verlicht controleregime precies inhoudt.

Kritisch
VAVDZ is tevreden met de ontwikkeling dat een verlicht regime mogelijk is in het kader van ‘horizontaal toezicht'. Wel is VAVDZ kritisch over de toegankelijkheid en de manier van certificeren die de Belastingdienst gaat toepassen of accepteren. Hierover wordt overleg gevoerd met de branchepartijen en de Belastingdienst.

Reageer op dit artikel