nieuws

Secundair arbeidsvoorwaardenpakket vaak uitgebreid ondanks crisis

Geen categorie

Veel werkgevers breiden hun keuzepakketten rondom de secundaire arbeidsvoorwaarden uit, ondanks de crisis. Dat blijkt uit onderzoek van Mercer onder 516 bedrijven in 12 Europese landen. Maar liefst 74 procent van de onderzochte Nederlandse bedrijven biedt een keuzepakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden.

Ondanks de economische crisis zorgen veel werkgevers goed voor hun werknemers. Zo biedt meer dan 60 procent van de werkgevers hun werknemers een keuzepakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden, bijna tweederde overweegt een dergelijk pakket aan te bieden. Peter Conneman, arbeidsvoorwaarden adviseur bij Mercer: ‘Het is niet onbegrijpelijk dat werkgevers in Europa deze pakketten juist zijn gaan uitbreiden ondanks het feit dat veel van hen toch op de financiën moeten letten. Ze zijn duidelijk bereid om te investeren in het behouden van goede werknemers, maar ook in het aantrekken van de juiste werknemers. Dit ondanks het feit dat 39 procent de administratieve zaken en bijkomende kosten een uitdaging vindt.'

Redenen
Werkgevers geven verschillende redenen aan voor het uitbreiden en aanbieden van optionele secundaire voorwaarden, ofwel ‘extra's'. Daarbij is de werkgeverspositie in de markt het meest van belang (58 procent), gevolgd door het binden van werknemers (54 procent) en het behouden van talent (54 procent). Een van de redenen voor het uitbreiden van de pakketten is de komst van goede internet portals en geïntegreerde platforms. Hierdoor is het voor de werkgever eenvoudiger om keuzepakketten en bijvoorbeeld flexwerken te faciliteren. ‘Ook de steeds groter wordende diversiteit van de werknemerspopulatie en daarmee de diversiteit aan behoeftes, speelt een rol' aldus Conneman.

Aanbod
Maar liefst 74 procent van de onderzochte Nederlandse bedrijven biedt een keuzepakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Hiervan wordt de helft (37 procent) volledig betaald door de werkgever en bestaat de andere helft uit een systeem waarin secundaire arbeidsvoorwaarden door de werknemer kan worden ingevuld door uitruil van andere arbeidsvoorwaarden of salaris. Van de werkgevers die geen keuzepakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden aanbieden overweegt 92 procent dit in enige vorm, een volledig of deels flexibel systeem, binnen nu en twee jaar in te gaan vullen.

Reageer op dit artikel