nieuws

Staat maakt fout met vakantiedagen

Geen categorie

Mensen die na een periode van ziekteverzuim zijn ontslagen, kunnen alsnog uitbetaling van vakantiedagen claimen bij de Nederlandse Staat. Volgens de kantonrechter in Den Haag was een Europese richtlijn daarover niet goed verwerkt in de Nederlandse wet.

De zaak was aangespannen door een werknemer van een transportbedrijf, die na twee jaar ziekte was ontslagen. Volgens Europese regels had de werknemer recht op uitbetaling van 40 vakantiedagen, maar hij kreeg een vergoeding voor 12,5 dagen. Het bedrijf hield zich daarbij aan het Nederlandse wetboek.

Recht op doorbetaling
Volgens de kantonrechter houdt de Europese richtlijn uit 2006 in dat iedereen recht heeft op vier weken doorbetaalde vakantie per jaar. Dat recht blijft ook bestaan als de werknemer wordt ontslagen. In de Nederlandse wet stond tot voor kort dat zieke werknemers maar een half jaar recht houden op doorbetaling van vakantiedagen.

De uitspraak heeft mogelijk gevolgen voor tienduizenden werknemers die sinds 2006 zijn ontslagen na ziekte. Inmiddels heeft het ministerie van Sociale Zaken de wet aangepast.

Reageer op dit artikel