nieuws

Vangnetregeling voor problemen BAPI-certificaten

Geen categorie

De Belastingdienst komt binnenkort met een vangnetregeling die intermediairs moet helpen bij problemen in software als gevolg van vervanging van BAPI-certificaten, meldt de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Veel intermediairs hebben zich bij KPN gemeld voor een abonneeregistratie. Het aantal daadwerkelijke aanvragen voor de certificaten is echter nog laag.

Een van de redenen is de angst bij intermediairs voor problemen met het wisselen van de certificaten in de software. Want als de nieuwe certificaten niet werken en tegelijk de oude DigiNotar-certificaten zijn ingetrokken, zou het mogelijk kunnen zijn dat er geen aangiften kunnen worden verstuurd. Dit brengt risico's met zich mee voor aanmaningen en boetes.

Centraal meldpunt
Om aan het probleem van fouten bij certificaatwissel tegemoet te komen is de Belastingdienst, in overleg met de fiscaal intermediairs, bezig met het in werking brengen van een vangnetregeling. Deze regeling moet intermediairs actief helpen wanneer er problemen in de software ontstaan door de vervanging van de certificaten. De regeling gaat via een centraal meldpunt lopen. Belastingdienst en intermediairs gaan ervan uit dat de regeling binnen veertien dagen bekend wordt gemaakt en tegelijk ingaat. De NBA roept intermediairs dan ook op om op korte termijn de nieuwe BAPI-certificaten bij KPN aan te vragen.

Reageer op dit artikel