nieuws

Vrije Universiteit: begrip, maar geen partij in conflict

Geen categorie

Maandagochtend hebben enkele honderden schoonmakers lid van FNV het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit bezet. Honderd schoonmakers hebben de nacht van maandag op dinsdag doorgebracht in het hoofdgebouw van de VU. De VU heeft op basis van Europese aanbesteding al enige tijd schoonmaakbedrijven de opdracht gegeven de VU-gebouwen schoon te houden. De schoonmakers vroegen aan […]

Maandagochtend hebben enkele honderden schoonmakers lid van FNV het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit bezet. Honderd schoonmakers hebben de nacht van maandag op dinsdag doorgebracht in het hoofdgebouw van de VU.

De VU heeft op basis van Europese aanbesteding al enige tijd schoonmaakbedrijven de opdracht gegeven de VU-gebouwen schoon te houden. De schoonmakers vroegen aan de VU steun voor hun actie uit ontevredenheid over hun arbeidsvoorwaarden. De universiteit zegt begrip te hebben voor de schoonmakers die gebruikmaken van hun stakingsrecht, maar "blijft bij het standpunt dat zij geen partij is in het conflict. Daarbij is het uitgangspunt van de VU dat werkgevers en werknemers altijd, ook bij arbeidsconflicten, wederzijds respectvol met elkaar omgaan." De universiteit vertelt in een verklaring te hopen dat de zichtbaarheid van de actie "bijdraagt aan goede afspraken tussen werkgevers en werknemers, waarvoor onderhandelingen de basis kunnen leggen." De VU werd vorig jaar nog uitgeroepen tot beste opdrachtgever in de schoonmaakbranche. "In de Europese aanbestedingsprocedure wordt een ondergrens voor de prijs bepaald om prijsduiken van concurrerende schoonmaakbedrijven te voorkomen. Verder neemt de VU voorwaarden voor ontwikkelingsmogelijkheden voor schoonmakers, respectvolle bejegening en verzuimregelingen op in contracten met de opdrachtnemers."

Beelden van de Amsterdamse zender AT5

Reageer op dit artikel