nieuws

Werkgevers bereid tot eigen risico WW

Geen categorie

Werkgevers zijn bereid om een stuk eigen risico te betalen voor de werkloosheidswet (WW). Dat zei voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Wientjes pleitte voor grote hervormingen van de arbeidsmarkt, waaronder het korten van de WW van 36 naar 12 maanden. De bestuurder bood kabinet en vakbonden aan te praten over een totaalpakket. 'Laten we bij elkaar gaan zitten om het ontslagrecht te versoepelen, geld te stoppen in opleidingen en werk naar werk en eigen risico van werkgevers in de WW te stoppen', aldus de werkgeversvoorman.

Wajongers in dienst
Hij stelde ook voor om een bepaald percentage van de loonsom te gaan besteden aan het in dienst nemen van 'mensen die nu buiten de boot vallen', in ruil voor 0 procent loonstijging. Daarbij wees Wientjes naar Wajongers en mensen die vallen onder de sociale werkvoorziening. 'Dat zijn er tienduizenden. Het bedrijf krijgt de mogelijkheid: of je neemt mensen aan in een bepaald percentage, of je stort geld dat je normaal zou betalen aan deze mensen in een bepaalde pot'.

Hervorming zorg en woningmarkt
Ook de zorg en woningmarkt moeten volgens Wientjes hervormd worden. Maar wat betreft de woningmarkt moet er een 'keiharde garantie' afgegeven worden door kabinet dat er niks verandert in de hypotheekrenteaftrek voor mensen die nu een hypotheek hebben of nu een huis kopen, gedurende de looptijd. Dan kan de rust op de huizenmarkt weer wat terugkeren.

Wientjes waarschuwde dat een kabinetscrisis op dit moment grote gevolgen zal hebben voor de hoge kredietbeoordeling (AAA) van Nederland. Hij deed dat in reactie op het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV, waarna de rente op de Nederlandse staatsleningen door de politieke onzekerheid direct toenam. 'Met een kabinetscrisis zal Nederland zijn AAA-status kwijtraken en dat gaat de overheid per jaar miljarden extra aan rente kosten'.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel