nieuws

Zorg moet openheid verschaffen over vastgoed

Geen categorie

Zorginstellingen moeten al dit jaar openheid van zaken geven over de reële waarde van hun vastgoed. In de jaarrekening van 2011 moeten verpleeg- en verzorgingshuizen expliciet aangeven of zij gebouwen voor een te hoog bedrag in de boeken hebben staan en of een afwaardering te verwachten is. Dat is het gevolg van een aanwijzing die […]

Zorginstellingen moeten al dit jaar openheid van zaken geven over de reële waarde van hun vastgoed. In de jaarrekening van 2011 moeten verpleeg- en verzorgingshuizen expliciet aangeven of zij gebouwen voor een te hoog bedrag in de boeken hebben staan en of een afwaardering te verwachten is.

Dat is het gevolg van een aanwijzing die NBA, de beroepsorganisatie van accountants, vandaag uitdoet aan haar leden. Zorginstellingen voor ouderen en gehandicapten hebben mogelijk hun gebouwen te hoog gewaardeerd in hun boeken. Sinds dit jaar moeten ze vastgoed waarderen volgens een reële marktwaarde. In het verleden was dat niet nodig, omdat de overheid alle kosten voor rente en afschrijving van gebouwen vergoedde.

De kans is groot dat de nieuwe regels leiden tot afwaardering van gebouwen op de balans van de instellingen. Experts schatten dat de sector voor enkele honderden miljoenen euro's moet afschrijven.

Van minister Edith Schippers van Volksgezondheid hoeven de instellingen in de ouderen- en gehandicaptenzorg in de jaarrekening over 2011 nog niet af te waarderen. De accountants hadden liever gezien dat dat wel had gemoeten.

Nu moeten de instellingen in elk geval eventuele afwaarderingen expliciet maken, net als de invloed daarvan op het eigen vermogen. ‘Op die manier hebben lezers toch een getrouw beeld van de situatie bij een instelling', zegt NBA-voorzitter Ruud dekkers.

Als een zorginstelling toch weigert te verwachten afwaarderingen openbaar te maken, dan mag de accountant geen goedkeurende verklaring geven, aldus NBA.

Reageer op dit artikel