nieuws

Zorgondernemers zijn nog te weinig ondernemend

Geen categorie

De Vrije Universiteit, Syntens Innovatiecentrum en Rabobank Nederland hebben een onderzoek uitgevoerd onder ruim 300 ondernemers uit de gezondheidszorg. Het onderzoek laat zien dat de zorgondernemer relatief laag scoort op innovatief, proactief en risiconemend gedrag in vergelijking met ondernemers in andere sectoren. De producten en diensten die de meeste zorgondernemers op de markt brengen zijn […]

De Vrije Universiteit, Syntens Innovatiecentrum en Rabobank Nederland hebben een onderzoek uitgevoerd onder ruim 300 ondernemers uit de gezondheidszorg. Het onderzoek laat zien dat de zorgondernemer relatief laag scoort op innovatief, proactief en risiconemend gedrag in vergelijking met ondernemers in andere sectoren.

De producten en diensten die de meeste zorgondernemers op de markt brengen zijn eerder als kleine verbeteringen op de bestaande product of dienst te bestempelen dan als een radicale innovatie. Verder toont het onderzoek aan dat er relatief weinig potentieel interessante innovaties van buiten de zorg naar de zorg worden vertaald. Ook is er nauwelijks sociale acceptatie van het nieuwe zorgproduct. Wel is de zorgondernemer meestal wel in staat om direct betrokkenen te overtuigen van de waarde van zijn innovatie.

Veel innovaties in de zorg sneuvelen omdat er maar een beperkt aantal strategische partners en beperkte directe contacten met relevante stakeholders zijn. Dit is bijvoorbeeld anders bij ondernemers buiten de zorg die doorgaans bewuster bezig zijn met stakeholders en dus meer draagvlak creëren. Een andere conclusie die het rapport trekt is dat zorgondernemers slecht scoren op zaken als het binnenhalen van prijzen en subsidie. Dit kan het verkrijgen van legitimiteit bemoeilijken.

Om het succes bij het in de markt zetten van een zorginnovatie te vergroten, ontwikkelen de Rabobank en Syntens voor hun klanten een netwerkscan. Deze scan helpt ondernemers om zich beter bewust te worden van hun eigen netwerkgedrag en de sociale acceptatie voor hun zorginnovatie. De scan komt naar verwachting medio 2012 beschikbaar voor klanten van de Rabobank en Syntens.

Reageer op dit artikel