nieuws

Zzp’er beter beschermd bij bedrijfsongelukken

Geen categorie

In februari bleek al dat het kabinet het beveiligingsniveau voor veilig en gezond werken voor zzp'ers gelijk wil trekken met reguliere medewerkers. Een uitspraak van de Hoge Raad brengt dit streven in een stroomversnelling.

Een zzp'er werkte in opdracht van het vezelverwerkingsbedrijf Allspan Holding bv. Allspan verwerkt resthout uit de houtindustrie tot houtkrullen en houtkorrels.
Ten behoeve van reparatiewerkzaamheden aan een vezelverwerkingsmachine in februari 2005 loopt de man over de schroefvoeding voor de ongezeefde houtkrullen en trapt daarbij door een breekplaat van een explosieluik. Hierdoor wordt zijn rechterbeen boven de knie geamputeerd. De zelfstandige heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hij stelt Allspan aansprakelijk voor de door hem geleden schade.

De Hoge Raad heeft in deze zaak de eiser in het gelijk gesteld en  Allspan veroordeelt tot betaling van de kosten.
Allspan is hier dus aansprakelijk voor het arbeidsongeval van de betreffende zzp'er.

Uit deze uitspraak is af te leiden dat de Hoge Raad de zorgplicht van bedrijven voor werknemers en zzp'ers gelijk trekt. Het onbreken van een arbeidsongeschiktheidsverzekering van zzp'ers is daarop van invloed. De advocaat van de zelfstandige noemt de uitspraak dan ook een 'doorbraak'.

Nos.nl meldt dat de werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Nederland de uitspraak niet als doorbraak wil betitelen. Ze wijzen juist op de eigen verantwoordelijkheid van de zzp'er, ook voor veilig werken.

VNO-NCW en MKB-Nederland willen daar niets van weten. Ze zeggen dat zzp'ers een eigen verantwoordelijkheid hebben. 'Die eigen verantwoordelijkheid geldt ook op het terrein van gezond en veilig werken.'

Hoogleraar Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam Evert Verhulp geeft op de site van de NOS aan dat de zorgplicht van de werkgever voor zzp'ers alleen geldt voor zzp'ers die in in feite net zo functioneren als een gewone werknemer, zoals bouwvakkers die langdurig voor één opdrachtgever werken.

Uitspraak Hoge Raad

Bron: Nu.nl

Reageer op dit artikel