nieuws

4 trends op de MVO-banenmarkt

Geen categorie

Personeelsadvertenties voor duurzaamheidsprofessionals geven een betrouwbaar beeld van wat er van hen wordt gevraagd. Dus ook van duurzaamheidstrends die nu zichtbaar worden.

1.  Door consumenten aangedreven duurzaamheid is voorbij
Nog niet zo lang geleden was het voldoende om producten te voorzien van een groen label. Manieren uitdenken om met klanten te communiceren, was een belangrijke competentie voor professionals. Nu ligt dat anders, omdat de focus meer is gaan liggen op relaties met andere stakeholders als investeerders en wetgevers. 

2.  Ondernemingen verlangen duurzaamheid van hun leveranciers
Ook steeds meer middelgrote leveranciers zijn – 'gestimuleerd' door hun afnemers – met duurzaamheid aan de slag gegaan. Parallel aan deze ontwikkeling zien we dat bij die ondernemingen duurzaamheid in de hiërarchie van de organisatie weliswaar nog niet echt hoog wordt gepositioneerd, maar dat kan veranderen. In elk geval is het een echte kans voor professionals, die zich verder willen bekwamen in supply chain responsibility.

3. Meer wettelijke regulering 
In de VS was voormalig president Bill Clinton een succesvol pleitbezorger van Corporate Social Responsibility. De Amerikaanse wetgevende macht heeft sindsdien haar activiteiten op dit gebied voortgezet. In 2006 kwamen bijvoorbeeld richtlijnen voor Extended Producer Responsibility – aanvankelijk in een enkele staat geëffectueerd, nu in zesentwintig staten. Dit heeft geleid tot een toenemende vraag naar professionals die wettelijke regelgeving kunnen vertalen naar productbeleid.

4.  Meer geld beschikbaar voor duurzaamheidsfuncties
Werden in de VS tijdens de crisis eerst veel MVO-topmanagers de laan uitgestuurd, nu worden ze weer ingehuurd. Weliswaar tegen minder salaris, maar wel met een groter budget. En dus met grotere verantwoordelijkheden. Ook dat betekent voor werkzoekenden met specifieke achtergronden een mooie kans.

(Bron: Greenbizz.com).

Kijk ook op youtube.com/watch?v=GggyVO21hw8 en mvonederland.nl/opleidingen.

Reageer op dit artikel