nieuws

Aantal financieel administratieve functies sterk gedaald

Geen categorie

In het eerste kwartaal van 2012 is de vraag naar financieel specialisten wederom gekrompen. De krimp bedraagt 15 procent ten opzichte van het eerste kwartaal 2011. Harde klappen vallen in accounting functies, maar ook de vraag naar controllers is sterk gedaald. Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en Ontwikkelingen op de Financiële Arbeidsmarkt 1e kwartaal 2012' van Yacht.

Financieel specialisten zijn altijd bereid om lang bij dezelfde werkgever te blijven, maar nu geeft 80 procent aan dat ze openstaan voor een nieuwe uitdaging elders. Hiervoor zijn maar liefst vier op de tien financieel specialisten bereid om concessies te doen in salaris. ‘Deze potentiële stoelendans zal de arbeidsmarkt voor financieel specialisten weer een impuls kunnen geven bij het ontbreken van externe groeifactoren', aldus Erik Kolthof, competence director Finance bij Yacht.

Ervaren specialist in zwaar weer
Met -20 procent vallen de hardste klappen vooral in de financieel administratieve functies, zoals accounting en reporting. Vooral in sectoren waar de financiële druk groot is, zoals energie, telecom en overheid, wordt op deze functie fors beknibbeld door procesverbetering en automatisering. De zeer ervaren financieel specialist, zoals ervaren finance managers en zware controllers, verkeren eveneens in zwaar weer. Het aantal vacatures voor deze groep ligt al twee jaar erg laag en raakt elk kwartaal een nieuw dieptepunt. Dat er op de kosten wordt gelet merkt de financieel specialist ook aan den lijve, doordat het aantal financieel specialisten dat een opleiding volgt is gedaald van 40 procent naar 25 procent.

Business controllers meest gevraagd
De vraag naar specialistische functies zoals treasury, tax accounting en auditors blijft licht groeien. Business controllers die, vanuit gedegen bedrijfseconomische basis, waarde weten toe te voegen aan organisaties, blijven het meest gevraagd op de markt.

Reageer op dit artikel