nieuws

Boekhoudregel treft Morgan Stanley en Bank of America

Geen categorie

De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America merken het effect van boekhoudregel ‘DVA': ze zagen de winst in het eerste kwartaal dalen of verdampen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.

De banken maakten de resultaten over het eerste kwartaal bekend. Morgan Stanley dook netto in het rood, vanwege een boekhoudregel die bekendstaat als ‘DVA', wat staat voor debt value adjustment. Wanneer de vraag naar schuldpapier van Morgan Stanley stijgt moet het een last nemen, daalt de vraag, dan volgt een meerwaarde. Netto leed de bank hierdoor een verlies van $119 mln, tegen een nettowinst in dezelfde periode vorig jaar van $737 mln. De regel geeft wel een vertekend beeld van de prestaties van bedrijven. Zonder toepassing van de DVA-regel zou de nettowinst van Morgan Stanley gestegen zijn tot $1,34 mrd.

Hetzelfde overkwam Bank of America, dat de nettowinst zag dalen tot $653 mln, tegen een winst van $2,05 mrd in dezelfde periode vorig jaar. Zonder het effect van DVA, wat een last van $4,8 mrd in de boeken opleverde, behaalde de bank een winst van $3,7 mrd. Het resultaat is beter dan analisten vooraf hadden verwacht.

Reageer op dit artikel