nieuws

CAO-expert: ‘Er gaat absoluut een CAO komen’

Geen categorie

Harry Vogels, onafhankelijk CAO-expert, kan zich niet voorstellen dat er geen CAO wordt afgesproken in de schoonmaak. "Dan lopen op termijn werkgevers- en werknemersorganisaties inkomsten mis en dat zullen ze willen voorkomen." Als er geen CAO meer is, geldt voor medewerkers in de schoonmaak die er al werken de al aanwezige CAO. Maar voor nieuwe […]

Harry Vogels, onafhankelijk CAO-expert, kan zich niet voorstellen dat er geen CAO wordt afgesproken in de schoonmaak. "Dan lopen op termijn werkgevers- en werknemersorganisaties inkomsten mis en dat zullen ze willen voorkomen."

Als er geen CAO meer is, geldt voor medewerkers in de schoonmaak die er al werken de al aanwezige CAO. Maar voor nieuwe werknemers bij bedrijven die geen lid zijn van werkgeversorganisatie OSB, is deze niet bepalend. Voor hen geldt de algemeen verbindend verklaring niet meer, tenzij zij zo slim zijn om de verwijzing naar de CAO op te nemen in hun arbeidsovereenkomst met de betreffende werkgever. "Maar 99 procent weet niets van CAO's en zal dat dus ook niet doen", aldus Vogels. Werkgevers die niet lid zijn van de OSB kunnen dus misbruik maken van de situatie en slechtere arbeidsvoorwaarden aanbieden dan de huidige CAO die tot 31 december 2011 liep. "Denk niet dat dat niet gebeurt", zegt Vogels. "Er zijn werkgevers die precies de mazen weten." Die werkgevers moeten nog natuurlijk wel de werknemer van het minimumloon en het minimum aantal vakantiedagen voorzien.     

Ingeleend
In de schoonmaak wordt veel ingeleend personeel ingeschakeld. "Die medewerkers vallen onder de CAO van de uitzendbranche. Daar is men er ook nog niet uit, mede als gevolg van Europese wetgeving die bepaalt dat het uitzendbureau het loon van de inlener moet betalen." Het CAO-conflict in de schoonmaak kon volgens Vogels wel eens totaal irrelevant worden als het kabinet na het Catshuisoverleg tot een loonmaatregel beslist. "Dan blijft alles een status quo en zijn vakbonden en werkgevers monddood. Dan blijft in de schoonmaak dus de CAO die er tot 31 december 2011 lag van kracht. Het zou me niet verbazen als het kabinet daartoe besluit." Voor het laatst is een dergelijke maatregel genomen in april 1980 door minister Albeda.

CAO-fondsen
Mocht die loonmaatregel uitblijven, dan verwacht Vogels dat de vakbonden FNV en CNV en OSB er sowieso nog wel uitkomen. "In CAO-overeenkomsten zijn ook de premies van werknemers voor vakbonden en werkgeversorganisaties zelf vastgelegd. Bij de schoonmaak is dat 0,75 procent van de loonsom, te betalen door de werkgever. Dit geld gaat naar de Stichting Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche en volgens het jaarverslag 2010 komt hier bijna 12 miljoen euro per jaar binnen. Dit wordt gebruikt voor allerlei projecten en werkzaamheden van CAO-partijen zelf. Meer dan 1,5 miljoen euro gaat rechtstreeks naar de CAO-partijen, zo blijkt uit het jaarverslag, dat wordt gepubliceerd op de site van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De vakbonden hebben dat geld hartstikke hard nodig. Er gaat dus ook absoluut een CAO komen. Altijd." Vogels constateert dat FNV het spel rondom de CAO harder speelt. "Ter behoud van de vakbeweging. Schoonmaak is een pilot om te kijken of FNV met acties, ook al zijn ze ludiek, meer leden kan krijgen."

Reageer op dit artikel