nieuws

CNV: effect van WMO is dramatisch

Geen categorie

Het effect van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) is dramatisch. Dat schrijft CNV Publieke Zaak in een brief aan alle gemeenteraden van Nederland. In de brief roept CNV Publieke Zaak gemeenteraadsleden op voorstellen rond de WMO te toetsen op garanties voor een goede kwaliteit van de zorg, een redelijk tarief en behoud van werkgelegenheid. De […]

Het effect van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) is dramatisch. Dat schrijft CNV Publieke Zaak in een brief aan alle gemeenteraden van Nederland.

In de brief roept CNV Publieke Zaak gemeenteraadsleden op voorstellen rond de WMO te toetsen op garanties voor een goede kwaliteit van de zorg, een redelijk tarief en behoud van werkgelegenheid. De WMO regelt dat mensen met een beperking de voorzieningen, hulp en ondersteuning (waaronder schoonmaak) krijgen die ze nodig hebben. Het kan gaan om ouderen, gehandicapten of mensen met psychische problemen. Gemeenten voeren de WMO uit.

Praktijk
Op hoofdlijnen lijkt de WMO een succes, constateert CNV. "De kosten voor de huishoudelijke hulp zijn sinds de invoering onder controle en cliënten zijn voldoende tevreden. Maar uit de praktijk blijkt dat de effecten dramatisch zijn. Wat de cijfers niet laten zien is dat grote aantallen patiënten minder zorg krijgen en dat de kwaliteit van die zorg achteruit gaat. Dit komt ondermeer door een lagere indicatie." Verder blijkt volgens de bond uit signalen van leden, dat zij onderbetaald worden en dat hun kwaliteiten niet worden benut. "Gekwalificeerde zorgverleners verlaten de zorg."

Sinds de invoering van de WMO heeft er een verschuiving plaatsgevonden naar goedkopere zorg. "Vanuit financieel perspectief is dat een goede zaak. Maar het is natuurlijk fictie dat op grote schaal cliënten die voorheen hun eigen huishouden niet konden verzorgen, dat nu wel zouden kunnen", zegt voorzitter Eric de Macker van CNV Publieke Zaak. De bond roept gemeenteraden op verder te kijken dan de kosten. "We willen dat voor de dienstverlening een tarief wordt betaald, waarmee een zorgaanbieder een gezonde bedrijfsvoering kan voeren." Ook pleit CNV Publieke Zaak ervoor dat gemeenten garanties voor werkgelegenheid bieden bij aanbestedingen en gunning van WMO-taken.

Reageer op dit artikel