nieuws

Cybercriminaliteit kost Nederland vele miljarden

Geen categorie

Cybercriminaliteit kost de Nederlandse samenleving jaarlijks zeker 10 miljard euro. Dat is 1,5 tot 2 procent van het Nederlands bruto binnenlands product. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde raming door TNO. Volgens de onderzoekers kan de werkelijke schade zelfs 20 tot 30 miljard zijn. Nederland is volgens TNO kwetsbaar voor cybercriminaliteit vanwege de hoge dichtheid […]

Cybercriminaliteit kost de Nederlandse samenleving jaarlijks zeker 10 miljard euro. Dat is 1,5 tot 2 procent van het Nederlands bruto binnenlands product. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde raming door TNO.

Volgens de onderzoekers kan de werkelijke schade zelfs 20 tot 30 miljard zijn. Nederland is volgens TNO kwetsbaar voor cybercriminaliteit vanwege de hoge dichtheid in bekabeling, geavanceerde infrastructuur en grote hoeveelheid dataverkeer.

Driekwart van de schade komt voor rekening van het bedrijfsleven. Burgers en de overheid draaien op voor respectievelijk 10 en 15 procent van de schade. Inbreuken op intellectuele eigendom zijn met 3,3 miljard euro de grootste schadepost. Industriële spionage kost Nederland jaarlijks 2 miljard euro, gevolgd door belasting- en uitkeringsfraude met 1,5 miljard euro.

Andere vormen van cybercriminaliteit die jaarlijks tussen 500 miljoen en een miljard euro kosten, zijn bij het bedrijfsleven afpersing, onlinediefstal van geld en diefstal van klantgegevens. Bij consumenten zijn diefstal van persoonlijke gegevens en phishing belangrijke kostenposten.

Voor de studie maakten de onderzoekers gebruik van gegevens van onder meer het Korps landelijke politiediensten (KLPD), het Europese bureau voor statistiek Eurostat en accountants- en adviesbedrijf PricewaterhouseCoopers.

Reageer op dit artikel