nieuws

De patiënt wordt medebehandelaar én regisseur

Geen categorie

Als chronisch zieken zelf kunnen kiezen hoe ze hun leven en de beschikbare zorg willen inrichten, hebben ze meer kans op een goede kwaliteit van leven.  Dit is de gedachte achter zelfmanagement, dat centraal staat in het Landelijk Actieprogramma Zelfmanagement NPCF-CBO (LAZ). Het  LAZ  stimuleert meer en beter zelfmanagement bij chronisch zieken. De patiënt komt […]

Als chronisch zieken zelf kunnen kiezen hoe ze hun leven en de beschikbare zorg willen inrichten, hebben ze meer kans op een goede kwaliteit van leven.  Dit is de gedachte achter zelfmanagement, dat centraal staat in het Landelijk Actieprogramma Zelfmanagement NPCF-CBO (LAZ).

Het  LAZ  stimuleert meer en beter zelfmanagement bij chronisch zieken. De patiënt komt in een regisserende rol, ondersteunt door de coachende zorgverlener . Doel van het programma is een landelijke beweging op gang te brengen om de kennis over zelfmanagement te verdiepen en ervaringen te delen.

Zelfmanagement Congres op 24 april
Bent u een (toekomstige) zorgprofessional, medewerker van een patiëntenorganisatie, beleidsmaker, manager, onderzoeker of opleider in de zorg? En bent u geboeid door dit onderwerp? Kom dan op dinsdag 24 april 2012 naar Media Plaza in Utrecht. Het LAZ organiseert daar het zelfmanagementcongres Van samen bereiden naar samen aan tafel', dat in het teken staat van het delen en verspreiden van zelfmanagementkennis en -ervaring. U kunt er luisteren naar experts, een debat volgen, deelnemen aan trainingen en workshops en kennismaken en bijpraten met collega's uit het veld.

Dagprogramma
Informatie en inschrijven

Nuttige instrumenten
Wilt u als zorgprofessional of organisatie aan de slag met dit onderwerp? Dan heeft u vast veel baat bij de hulpmiddelen die het LAZ tot nu toe heeft ontwikkeld:

  • Het Generiek Model Zelfmanagement. Dit handige model laat in één oogopslag zien wat de essenties van zelfmanagement zijn en wat het in de praktijk inhoudt.
  • De online toolbox. Deze biedt een overzicht van de beschikbare zelfmanagementinterventies c.q. tools. Hierin kunt u bijvoorbeeld zoeken op aandoening, doelstelling van de patiënt, doelgroep en geografische beschikbaarheid. U kunt ook zelf instrumenten of projecten toevoegen. Zo deelt u uw kennis met anderen.
  • Diliguide is een applicatie die richtlijnen eenvoudiger toegankelijk maakt voor professionals en patiënten. Daarnaast kunt u hiermee op een interactieve manier richtlijnen ontwikkelen.

Proefimplementaties
Om de interventies in de praktijk te toetsen, heeft het LAZ diverse proefimplementaties georganiseerd.  Zo was het bijvoorbeeld mogelijk om tools te testen bij moeilijk bereikbare groepen of te kijken aan welke eisen een instrument moet voldoen in de praktijk . Sommige interventies zijn beschikbaar en toepasbaar gemaakt voor meerdere aandoeningen. 

Zorgstandaarden
Moet in het "Raamwerk Zorgstandaarden"  een aparte Zorgmodule Zelfmanagement worden opgenomen of moet het een integraal onderdeel zijn van elke zorgstandaard en elke zorgmodule? Om hierop antwoord te geven startte eind 2011 het Coördinatieplatform Zorgstandaarden (CPZ) in samenwerking met het LAZ een Verkenning. In april worden de resultaten bekend gemaakt. Klik hier  voor meer informatie.

Nieuwe themapagina E-health live!
In het kader van zelfmanagement wordt ook vaak gesproken over E-health. Zelfmanagement  is het doel en ICT (en E-health) het middel. Om deze begrippen te duiden en de relatie helder te maken, wordt dit uitgebreid beschreven op een speciale themapagina. Hier vindt u ook rapporten en praktijkvoorbeelden.

Meer informatie over het LAZ leest u op http://www.zelfmanagement.com/. U kunt ons ook volgen via https://twitter.com/#!/Zelfmanagement_ of lid worden van de LinkedIn-groep Landelijk Actieprogramma Zelfmanagement.

Reageer op dit artikel