nieuws

Dertig bedrijven dienen nieuwe wasmethode in voor matrassen

Geen categorie

Het Erasmus Medisch Centrum  in Rotterdam heeft onlangs een bijzondere aanbesteding gepubliceerd. Dertig bedrijven hebben daarop duurzame ideeën ingediend voor het wassen en desinfecteren van ziekenhuisbedden. De huidige beddenwascentrale is een wasstraat voor bedden en matrassen. In een cabine van 3 bij 8 meter worden bed en matras bespoten met stoom en chemicaliën. Het bed […]

Het Erasmus Medisch Centrum  in Rotterdam heeft onlangs een bijzondere aanbesteding gepubliceerd. Dertig bedrijven hebben daarop duurzame ideeën ingediend voor het wassen en desinfecteren van ziekenhuisbedden.

De huidige beddenwascentrale is een wasstraat voor bedden en matrassen. In een cabine van 3 bij 8 meter worden bed en matras bespoten met stoom en chemicaliën. Het bed staat vervolgens droog weer buiten. Per jaar reinigt het EMC op deze manier zo'n 70.000 bedden, maar het stomen kost veel energie en de chemicaliën zijn slecht voor het milieu. Hoe is zo'n bed te reinigen, is de vraag. Wellicht zou de beddenwascentrale kunnen worden afgeschaft, als er een alternatief is. Voor alle ziekenhuizen is het reinigen van de bedden een opgave: met de hand is het arbeidsintensief en machinaal is het duur. Het EMC betrekt ook andere ziekenhuizen bij het project, om bedrijven te laten zien dat er grote afzetmarkt is voor een eventuele oplossing. Dertig geïnteresseerde bedrijven hebben zich al bij het EMC aangemeld. Vanaf juni gaat het EMC om de tafel met de serieuze kandidaten. De nieuwe oplossing moet halverwege 2013 in bedrijf zijn.

Reageer op dit artikel