nieuws

Dossier patiënten UMC St. Radboud online

Geen categorie

Patiënten van het UMC St Radboud in Nijmegen kunnen binnenkort thuis achter de computer hun medische gegevens bekijken. Het gaat om informatie over onder meer bloeduitslagen, weefselonderzoek en andere medische handelingen. Ook de correspondentie met het ziekenhuis is online in te zien. Volgens projectleider Jan Kremer is het Radboudziekenhuis het eerste in Nederland dat patiënten […]

Patiënten van het UMC St Radboud in Nijmegen kunnen binnenkort thuis achter de computer hun medische gegevens bekijken. Het gaat om informatie over onder meer bloeduitslagen, weefselonderzoek en andere medische handelingen. Ook de correspondentie met het ziekenhuis is online in te zien.

Volgens projectleider Jan Kremer is het Radboudziekenhuis het eerste in Nederland dat patiënten online inzage geeft in hun medische dossier. Het gaat om mensen met een patiëntnummer van het ziekenhuis. Volgens Kremer zijn dat er enkele honderdduizenden.

Slechte uitslag
Om toegang te krijgen, moeten mensen zich eerst met hun paspoort en mobiele telefoon melden bij het ziekenhuis. Daar wordt gecontroleerd of alle gegevens kloppen. Daarna kunnen ze thuis achter de computer met hun DigiD inloggen en ontvangen ze per sms een toegangscode.

"Ze zien het belangrijkste deel van het dossier", zegt Kremer. "Maar voor het bekijken van sommige uitslagen is een vertraging van een paar weken ingebouwd. We vinden het belangrijk dat de uitslag van tevoren met een arts wordt besproken. Je moet niet op internet lezen dat je een slechte uitslag krijgt."

Elektronisch patiëntendossier
Door het systeem worden patiënten volgens Kremer meer betrokken bij hun zorgproces. "Bovendien zijn het je eigen medische gegevens, waarom zou je die niet mogen inzien?", zegt hij.

Het UMC St Radboud neemt het systeem deze of volgende week in gebruik.

Het dossier heeft niets te maken met het elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat is een systeem voor onder meer artsen en andere zorgverleners om informatie over patiënten uit te wisselen. De Eerste Kamer stemde vorig jaar tegen de landelijke invoering van het EPD.

Reageer op dit artikel