nieuws

Fiscus wil hulp banken in strijd tegen btw-fraude

Geen categorie

Staatssecretaris Weekers van Financiën gaat in gesprek met de banken om te verkennen welke mogelijkheden bestaan om over en weer gegevens uit te wisselen over mogelijke btw-fraudeurs. Ook wil hij dat in internationaal verband verleggingsregelingen snel kunnen worden ingevoerd als er signalen komen dat bepaalde handel risico's loopt.

Een belangrijke factor in de bestrijding van btw-fraude zijn de banken. Weekers is in gesprek met de banken om te kijken of er gegevens met de Belastingdienst uitgewisseld kunnen worden over mogelijke fraudeurs. Daar liggen zeker kansen, maar er is mogelijk wel een wetswijziging voor nodig. ‘Ook banken willen verre blijven van figuren die btw-fraude plegen en ook hen ernstig kunnen benadelen met fake-bedrijfjes' aldus Weekers.

Internationaal gezamenlijk optreden
In internationaal verband vindt Weekers het belangrijk dat het Beneluxparlement, de Baltic Assembly en de Nordic Council de handen ineen slaan in om vooral gezamenlijk op te treden in de aanpak van carrouselfraude. Daarbij is de snelheid waarmee wetgeving kan worden toegepast een bepalende factor. Weekers geeft aan dat er behoefte is aan een hogere handelingssnelheid in EU-verband. De staatssecretaris riep dan ook in zijn speech de Europese Commissie op om vaart te maken met de nodige wijzigingen in de EU-wetgeving.

Nieuwe opsporingstechnieken
Naast een intensieve internationale samenwerking ziet Weekers ook veel kansen in de nieuwe opsporingstechnieken rond btw-fraude.  Zo is het inmiddels mogelijk om het zoekgedrag van mensen die inloggen met hun btw-nummer uitgebreid te monitoren en analyseren. De staatssecretaris wil zo snel mogelijk met deze nieuwe opsporingstechniek aan de slag.

Reageer op dit artikel