nieuws

FNV-bonden klagen over dichte deur werkgevers

Geen categorie

De twee grootste FNV-bonden, Bondgenoten en Abvakabo, klagen over hoe weinig banen bedrijven beschikbaar willen stellen voor gehandicapten.

Met alle bezuinigingen van het kabinet op de bijstand, sociale werkplaatsen en Wajong voor jonggehandicapten zijn mensen met een beperking meer aangewezen op 'gewone' werkgevers. Maar de twee vakbonden zeggen de afgelopen tijd nul op rekest te hebben gekregen als ze hierover bedrijven benaderden.

Zwartboek
Bondgenoten en Abvakabo overhandigen dinsdag een zwartboek 'Werkgevers bekennen kleur' aan de Tweede Kamer. Die behandelt deze week de bezuinigingsplannen van het kabinet aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Volgens de FNV-bonden zeggen ook grotere werkgevers, waaronder Philips, De Bijenkorf, Nederlandse Spoorwegen en KLM, dat ze niet in staat zijn extra mensen met een beperking aan een baan te helpen.

Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) heeft begin dit jaar met ondernemersorganisatie VNO-NCW afgesproken dat er 5000 werkervaringsplaatsen komen voor jongeren en werklozen met een handicap. Maar volgens de twee FNV-bonden zeggen veel grotere bedrijven niks van een afspraak met de Krom te weten.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius overhandigt dinsdag ook een petitie met ruim 100.000 handtekeningen van mensen tegen de kabinetsplannen aan de Kamer.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel