nieuws

FNV Bondgenoten: “Resultaat mag er zijn”

Geen categorie

De 105 dagen durende staking heeft volgens FNV Bondgenoten de schoonmakers succes opgeleverd. “Het resultaat mag er zijn”, aldus vakbondsbestuurder Ron Meyer. Meyer: “Ze krijgen een loonsverhoging van 4,85 procent, betere opleidingen, regelmatige werkdrukmetingen en er komt meer zekerheid voor uitzendkrachten. Ook is er een belangrijke stap gezet richting een betere behandeling van zieke schoonmakers. […]

De 105 dagen durende staking heeft volgens FNV Bondgenoten de schoonmakers succes opgeleverd. “Het resultaat mag er zijn”, aldus vakbondsbestuurder Ron Meyer.

Meyer: “Ze krijgen een loonsverhoging van 4,85 procent, betere opleidingen, regelmatige werkdrukmetingen en er komt meer zekerheid voor uitzendkrachten. Ook is er een belangrijke stap gezet richting een betere behandeling van zieke schoonmakers. Dat is het resultaat van het overleg vanavond tussen schoonmaakbazen en de Vakbond van Schoonmakers.” De stakende schoonmakers stemmen dinsdag over het akkoord.

Langste sectorstaking
De schoonmakers startten hun staking op 2 januari 2012. De staking zou uiteindelijk met ruim 15 weken de langste Nederlandse sectorstaking sinds 1933 worden. De schoonmakers van FNV liepen 10 marsen van respect, gingen bij opdrachtgevers als NS, Schiphol en Erasmus MC op te koffie en kregen de steun van bekende Nederlanders als Matthijs van Nieuwkerk en Jort Kelder. Khadija Tahiri, de gekozen President van de Vakbond van Schoonmakers van FNV. ”We hebben misschien wel de hoogste loonsverhoging van Nederland afgedwongen, maar we zijn het meest trots op de respect-afspraken over werkdruk, opleidingen, uitzendkrachten en behandeling bij ziekte.”

Betere ziekteregeling
Het resultaat van de staking mag er zijn, concludeert FNV. Behalve een loonsverhoging van 4,85 procent in twee jaar tijd maken de schoonmakers afspraken over opleidingen, meer zekerheid voor uitzendkrachten en een betere behandeling bij ziekte. Ook is er afgesproken dat er regelmatig werkdrukmetingen plaatsvinden. “Ruim 20 jaar is er geprobeerd een normale ziekteregeling te realiseren. Door de staking van 15 weken kunnen we nu een belangrijke stap zetten. In het experiment wordt een betere ziekteregeling getest, met onder andere doorbetaling bij ziekte. Dat gaat niet over loon, maar over respect”,zegt Tahiri.

Grondig experiment
Er komt een breed en grondig experiment voor het verbeteren van het ziekteverzuimbeleid. De schoonmaaksector verbindt zich aan de eenduidige onderzoeksconclusies. Morgen stemmen de stakende FNV-schoonmakers over het akkoord. Zij bepalen of het voldoende is om de staking te beëindigen. Ze lopen bovendien nog een keer een mars van respect. “Zo zeggen wij dankjewel tegen iedereen die ons gesteund heeft. Opdrachtgevers die hun nek uitstaken als NS, Schiphol en Erasmus MC, maar ook mensen in het land. Van Amsterdam tot Maastricht. Van Jort Kelder tot sympathiserende thuiszorgers”, zegt Tahiri.

Reageer op dit artikel