nieuws

FNV waarschuwt voor winstuitkering ziekenhuis

Geen categorie

De vakcentrale FNV waarschuwt de Tweede Kamer voor het plan van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om winstuitkeringen door ziekenhuizen aan hun investeerders mogelijk te maken. In een brief schrijft FNV-bestuurder Leo Hartveld dat onduidelijk is wat dit oplevert, terwijl het risico groot zou zijn dat de kosten van de ziekenhuiszorg toenemen. Schippers wil met winstuitkeringen […]

De vakcentrale FNV waarschuwt de Tweede Kamer voor het plan van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om winstuitkeringen door ziekenhuizen aan hun investeerders mogelijk te maken. In een brief schrijft FNV-bestuurder Leo Hartveld dat onduidelijk is wat dit oplevert, terwijl het risico groot zou zijn dat de kosten van de ziekenhuiszorg toenemen.

Schippers wil met winstuitkeringen de zorg interessanter te maken voor private investeerders, zoals pensioenfondsen. ‘Dit past in een terugkerend patroon van nodeloze kostenstijgingen na verdere liberalisering in de zorg', aldus Hartveld dinsdag.

De Kamer heeft vrijdag een hoorzitting gepland over het plan van Schippers. De minister stelt wel voorwaarden aan het uitkeren van winst in de ziekenhuiszorg. Zo is het de eerste drie jaar na het begin van de investering niet mogelijk. Winstuitkering wordt alleen toegestaan na een kwaliteitstoets van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en als de financiële reserves voldoende zijn.

Reageer op dit artikel