nieuws

Geen werknemer zo blij als de ambtenaar

Geen categorie

Geen werknemer zo blij als de ambtenaar

Ambtenaren vinden hun werk bijzonder zinvol. Hun werkplezier geven zij bovendien gemiddeld een 7,8. Geen enkele andere sector kan op zulke tevreden werknemers rekenen.

Dat blijkt uit een recent, grootschalig onderzoek uitgevoerd door Effectory onder ruim 240.000 overheidsmedewerkers in Nederland. De ondervraagde medewerkers zijn werkzaam bij gemeenten, zorgorganisaties en onderwijsinstellingen en beoordeelden diverse aspecten van hun werk op een vijfpuntsschaal.

In de zorg wordt de zingeving van het werk het beste beoordeeld, het onderwerp scoort hier een 8,3. Hierna volgt de onderwijssector met een 8,1, gevolgd door gemeenten met een 8,0. In de profit sector (onder andere retail, energie & telecom, ICT en financiële dienstverlening) schommelt de score rond een 7,6, ruim een half punt lager dan het gemiddelde van de overheid.

Qua werkplezier scoort de onderwijssector het beste (7,9). De scores liggen echter dicht bij elkaar,  
gemeenten beoordelen hun werkplezier met een 7,8 en in de zorgsector scoort het onderwerp een 7,7. De profit sector behaalt ook hier lagere scores en komt gemiddeld uit op een 7,4.

Guido Heezen, HRM trendwatcher en directeur van Effectory, is niet verbaasd over de uitkomsten. 'De overheid loopt voorop in maatschappelijke betrokkenheid. Medewerkers die kiezen voor de overheid, doen hun werk vaak vanuit een bepaalde roeping. Ze willen bewust iets bijdragen aan de samenleving. Die zingeving vinden veel van hen bij de overheid, waar dikwijls voor en met mensen gewerkt wordt.'

Reageer op dit artikel