nieuws

Gemeenten hebben niet genoeg middelen voor Wwnv

Geen categorie

Veel leden van de Tweede Kamer vrezen dat gemeenten niet genoeg middelen hebben voor de Wet werken naar vermogen (Wwnv). Daarnaast willen GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en de SP dat de stemming over de wet wordt uitgesteld tot nadat het Catshuisoverleg is afgerond en is behandeld in de Tweede Kamer. "Dit kabinet schuift alle bezuinigingen door […]

Veel leden van de Tweede Kamer vrezen dat gemeenten niet genoeg middelen hebben voor de Wet werken naar vermogen (Wwnv). Daarnaast willen GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en de SP dat de stemming over de wet wordt uitgesteld tot nadat het Catshuisoverleg is afgerond en is behandeld in de Tweede Kamer.

"Dit kabinet schuift alle bezuinigingen door naar gemeenten en wast de eigen handen in onschuld", zei Kamerlid Mariëtte Hamer van de PvdA tijdens een debat over de Wwnv. Het kabinet vindt dat er nog te veel mensen zonder werk thuis zitten of beschut werken in de sociale werkvoorziening. Er komt daarom een nieuwe wet, de Wwnv, die ervoor zorgt dat gemeenten mensen aan het werk kunnen helpen. De Wwnv is de nieuwe gemeentelijke wet voor de bijstand. Ook een deel van de mensen die nu nog aanspraak maken op de Wajong of Wsw zijn in de toekomst aangewezen op de Wwnv. De gemeente gaat dus een grotere groep mensen aan (regulier) werk helpen, onder wie mensen met een arbeidsbeperking. Het uitgangspunt is volgens het kabinet dat het voor werkgevers eenvoudig wordt om mensen – eventueel met ondersteuning – in dienst te nemen.

Beschut werk
De Wsw blijft bestaan voor mensen die op beschut werk zijn aangewezen. Het kabinet gaat er van uit dat dit uiteindelijk 30.000 mensen zijn. Dit betekent dat de Wsw stapsgewijs kleiner wordt. De mensen die nu in de Wsw zitten, behouden hun rechten en plichten. De Wajong geldt straks alleen voor jonggehandicapten die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Er wordt verondersteld dat zij geen arbeidsvermogen hebben. Voor de huidige Wajongers geldt een overgangsregime. Zij worden herkeurd. Jonggehandicapten die arbeidsvermogen hebben, vallen straks niet meer onder de Wajong, maar onder de Wwnv. In de Wwnv wordt een nieuw instrument geïntroduceerd: loondispensatie. Werkgevers nemen mensen in dienst en betalen alleen voor de arbeidsproductiviteit die iemand levert. Dit betekent dat zij alleen het percentage betalen van het aan een functie gerelateerde loon dat iemand kan verdienen. Wanneer vastgesteld wordt dat iemand via loondispensatie aan het werk kan, komt er een meting op de werkplek om de daadwerkelijke loonwaarde vast te stellen.

Reageer op dit artikel