nieuws

HR als aanjager van Het Nieuwe Werken

Geen categorie

Hoe te starten met het nieuwe werken? Veel bedrijven concentreren zich op harde factoren. Maar juist de zachte factoren kunnen het succes maken of breken.

Een mooi gebouw met moderne flexplekken blijkt vaak het startpunt van ‘Het Nieuwe Werken'. Maar aandacht voor de zachte factoren is voorwaarde voor succes. Dit betoogt Edwin Brink tijdens de training ‘HR als aanjager van Het Nieuwe Werken'.

Nergens zag hij Het Nieuwe Werken zo goed van start gaan als bij een woningbouwcorporatie. 'Daar vroeg HR aan alle stakeholders wat ze nodig hadden om van Het Nieuwe Werken een succes te maken. Ook zorgde HR ervoor dat leidinggevenden met elkaar ervaringen konden uitwisselen. En toen die leidinggevende klaagden dat ze het lastig vonden om goede resultatenafspraken te maken, organiseerde HR meteen een cursus.'

Uitgehold
Maar de woningbouwcoöperatie vormt een uitzondering. Brink verzorgt de training 'HR als aanjager van Het Nieuwe Werken', en niet bij alle organisaties jaagt HR het thema op een efficiënte manier aan. 'Vaak zie je dat de HR-functie compleet is uitgehold. HR-medewerkers krijgen te horen dat ze vooral moeten zorgen voor het oplossen van lastige individuele gevallen, en dat ze leidinggevenden er aan moeten herinneren functioneringsgesprekken te houden. Gesprekken organiseren met leidinggevenden over Het Nieuwe Werken, en hen een kritische spiegel voorhouden, dat zit niet in hun pakket.'

Machines bepaalden werkritme
Dat is jammer. Want die kritische spiegel is wel nodig, vindt Brink. 'Tijdens de training laat ik zien dat bedrijven bij Het Nieuwe Werken vaak nadruk leggen op de harde factoren. Een hypermodern pand, met ergonomische bureaus en moderne vergaderfaciliteiten. Maar de leidinggevende en de teamleden blijven vaak achter. Die zitten nog in de tijd dat machines het werkritme bepaalden: van 9 tot 5. Ze realiseren zich te weinig wat er tegenwoordig technisch allemaal mogelijk is. Hoe kun je als HR-professional dit denken doorbreken, daar gaat het om.'

Stakeholders
Daarom zoomt zijn training in op die zachte factoren. 'En dan gaat het niet alleen om goede gesprekken met die leidinggevende', zegt Brink. 'Net zo belangrijk is goed stakeholderschap. Hoe kan HR alle partijen informeren en enthousiasmeren: OR, vakbonden, leidinggevenden en topmanagement? Heb je dat voor elkaar, dan is de weg naar Het Nieuwe Werken geplaveid.'

Reageer op dit artikel