nieuws

Inzet mariniers op koopvaardij goedkoper

Geen categorie

Reders hoeven binnenkort minder te betalen als ze mariniers van het ministerie van Defensie aan boord van hun koopvaardijschepen nemen ter bescherming tegen piraten op zee. De ministerraad stemde vrijdag in met een voorstel hierover van minister Hillen van Defensie. Het ministerie kan de kosten van die inzet verlagen omdat het er zelf het afgelopen […]

Reders hoeven binnenkort minder te betalen als ze mariniers van het ministerie van Defensie aan boord van hun koopvaardijschepen nemen ter bescherming tegen piraten op zee. De ministerraad stemde vrijdag in met een voorstel hierover van minister Hillen van Defensie.

Het ministerie kan de kosten van die inzet verlagen omdat het er zelf het afgelopen jaar in is geslaagd de kosten van de zogeheten Vessel Protection Detachments (VPD) terug te dringen. Dat moet de komende tijd nog beter lukken, denkt Defensie. Kleine reders hebben eerder geklaagd over de hoge bijdrage die Nederland vraagt voor de bewaking.

Van december 2011 tot maart 2012 zijn er 37 aanvragen van reders geweest om bijstand van het ministerie. Uiteindelijk zijn op negen schepen militairen gestationeerd. Alleen op het koopvaardijschip Flintstone moesten mariniers in actie komen. Op 17 januari bedreigden piraten dit schip in de Arabische Zee. De mariniers wisten met gericht vuur de aanval van de zeerovers af te slaan.

Reageer op dit artikel