nieuws

Kamp: in 2020 werkt en leert iedereen

Geen categorie

In het jaar 2020 werkt en leert iedereen die dat kan. Dat is de missie die minister Henk Kamp (Sociale Zaken) onlangs uitsprak op een congres over de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Daarmee wordt bedoeld dat werknemers zich blijven bijscholen en zorgen dat ze ook op oudere leeftijd aantrekkelijk blijven voor werkgevers.

Werknemers moeten zich realiseren dat ze op een leeftijd van 45 nog zeker 20 jaar moeten werken, zich moeten bijscholen, concurreren met anderen en geld verdienen voor hun werkgever, vindt Kamp. 'Werkgevers en overheid kunnen helpen, maar uiteindelijk komt het toch op de individuele inzet van iedere werknemer zelf aan', zei Kamp.

Volgens de VVD-minister gaat het de goede kant op met de arbeidsparticipatie van ouderen. De gemiddelde leeftijd waarop mensen stoppen met werken is de afgelopen 5 jaar gestegen van 59 naar 63 jaar. 20 jaar geleden werkte een op de drie mensen tussen de 50 en 65 jaar, nu is dat bijna twee op de drie.

Anderhalf miljoen mensen aan de kant
In Nederland staan ongeveer anderhalf miljoen mensen onder de 65 jaar met een uitkering aan de kant. Kamp schat in dat een half miljoen van hen, eventueel met enige hulp, binnen een jaar aan de slag kan.

Hij ziet ook volop mogelijkheden voor laagopgeleiden. Mensen met een uitkering mogen daar niet in berusten, vindt hij.

'Je moet zorgen dat je weer werk krijgt. Het zou toch normaal zijn dat als je in Den Haag of Rotterdam woont en een uitkering hebt, dat je dan zelf naar die kassen in het Westland gaat? Arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa weten wel waar het Westland ligt.'

Tip! Tijdens het Congres Over Duurzame Inzetbaarheid op 12 juni wordt u voorbereid op de veranderende arbeidsmarkt. Met sprekers als Anton Westerlaken, Aukje Nauta en Harry Starren.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel