nieuws

Mensen met lage inkomens mijden GGZ

Geen categorie

Veel mensen met een laag inkomen of opleidingsniveau mijden de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) door de verplichte eigen bijdrage. Dat blijkt uit een onderzoek van GGZ Nederland en onderzoeksbureau Nivel onder 5000 patiënten. Hoe hoger het inkomen van de patiënt, hoe minder snel diegene afhaakt. Sinds dit jaar geldt een verplichte eigen bijdrage van 200 euro […]

Veel mensen met een laag inkomen of opleidingsniveau mijden de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) door de verplichte eigen bijdrage. Dat blijkt uit een onderzoek van GGZ Nederland en onderzoeksbureau Nivel onder 5000 patiënten. Hoe hoger het inkomen van de patiënt, hoe minder snel diegene afhaakt.

Sinds dit jaar geldt een verplichte eigen bijdrage van 200 euro voor mensen die gebruik maken van de tweedelijns GGZ, waar mensen met bijvoorbeeld een depressie of verslaving gebruik van maken. 30 Procent van de patiënten met een laag inkomen geeft aan minder zorg te gebruiken door de eigen bijdrage, 40 procent zegt te stoppen met de zorg, ook als ze die eigenlijk noodzakelijk vinden.

Het doel van de eigen bijdrage was dat mensen met een lichter probleem zich bij de huisarts zouden melden, in plaats van bij een dure specialist. Over het algemeen geven deze patiënten in het onderzoek echter aan de tweedelijns zorg juist niet links te laten liggen.

Reageer op dit artikel