nieuws

Ondernemers hebben nog steeds weinig vertrouwen in economie

Geen categorie

Nederlandse ondernemers hebben nog steeds weinig vertrouwen in de economie. In het eerste kwartaal van 2012 noteerde Nederland -24 procent op de optimisme-/pessimismebalans, onderdeel van het International Business Report (IBR). De ergste vertrouwensdip lijkt wel achter de rug, want eind vorig jaar was dat nog -44 procent.

Wat betreft economische verwachtingen blijft het Nederlandse bedrijfsleven toch ver in de achterhoede: alleen ondernemers in België, Frankrijk, Griekenland, Japan en Spanje zijn pessimistischer gestemd. Wereldwijd kan een voorzichtig optimistische trend worden genoteerd als het gaat om het economisch vertrouwen.

G-7 heeft meer vertrouwen
Bedrijven uit de G7-landen kwamen in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld uit op 16 procent als het gaat om vertrouwen in de economie. In het laatste kwartaal van 2011 bedroeg dat percentage nog -12 procent. Daartegenover staat echter het minder positieve verwachtingspatroon van Japan (-53 procent) en Europa (gemiddeld -4 procent).

Aantal werknemers in dienst
De Nederlandse ondernemers zijn ook niet onverdeeld positief als het gaat om het aantal werknemers dat ze verwachten dit jaar in dienst te hebben. Gekeken naar de afgelopen vier kwartalen eindigt Nederland met -6 procent nog net voor de Europese zorgenkindjes Spanje (-16 procent) en Griekenland (-31 procent). Het meest positief zijn ondernemers wat dat betreft in India (69 procent), Peru (50 procent), Argentinië (47 procent) en Turkije (47 procent).

Reageer op dit artikel