nieuws

Overbelasting zorg door huidkanker

Geen categorie

Het aantal behandelingen van huidkanker stijgt zo snel, dat het onmogelijk is om met de huidige middelen goede zorg te kunnen blijven bieden. Dat blijkt uit een promotieonderzoek dat is uitgevoerd bij het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven. Volgens onderzoekster Simone van der Geer-Rutten komt bij veel patiënten de huidkanker terug, hetgeen leidt tot extra behandelingen. KWF […]

Het aantal behandelingen van huidkanker stijgt zo snel, dat het onmogelijk is om met de huidige middelen goede zorg te kunnen blijven bieden. Dat blijkt uit een promotieonderzoek dat is uitgevoerd bij het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven.

Volgens onderzoekster Simone van der Geer-Rutten komt bij veel patiënten de huidkanker terug, hetgeen leidt tot extra behandelingen. KWF Kankerbestrijding meldde vorige week dat het aantal patiënten snel stijgt, tot naar schatting 70.000 in 2020. Nu krijgt ongeveer 30 procent van de patiënten meerdere keren huidkanker, rond 2020 zal dat ongeveer de helft zijn. Die gevallen worden echter niet apart geregistreerd, waardoor het aantal behandelingen een stuk hoger ligt.

Het onderzoek liet zien dat 95 procent van de patiënten van het Brabantse ziekenhuis uit de buurt komt. De cijfers worden onderschreven door artsen elders in Nederland en zijn dus uit te rollen over het land, aldus Van der Geer-Rutten.

Volgens de onderzoekster kan huidkanker als een chronische ziekte worden bestempeld en moet gekeken worden of het zorgsysteem kan worden aangepast om de kosten beheersbaar te houden. Zo zouden bijvoorbeeld meer gevallen door de huisarts kunnen worden behandeld.

KWF Kankerbestrijding steunt die opvatting. ‘Feit is dat er een toename van het aantal patiënten komt. De huisarts kan de behandeling oppakken. Maar dan moet er wel de expertise en de capaciteit zijn', aldus een woordvoerster.

Reageer op dit artikel