nieuws

Overleg over schoonmaak-cao opnieuw vastgelopen

Geen categorie

Het gesprek tussen de vakbonden en de OSB gistermiddag in Ede over de nieuwe schoonmaak-CAO heeft niet geleid tot overeenstemming. De stakingen die al vanaf begin januari duren zijn daarmee dus niet afgelopen. Alle partijen gaan zich nu beraden op de komende periode. In de tussentijd pakken de spelers flink uit om elkaar de zwarte piet […]

Het gesprek tussen de vakbonden en de OSB gistermiddag in Ede over de nieuwe schoonmaak-CAO heeft niet geleid tot overeenstemming. De stakingen die al vanaf begin januari duren zijn daarmee dus niet afgelopen. Alle partijen gaan zich nu beraden op de komende periode. In de tussentijd pakken de spelers flink uit om elkaar de zwarte piet toe te spelen.

KLIK HIER EN DOE MEE AAN DE NIEUWE POLL. WAT MOET ER NU GEBEUREN?

FNV: werkgevers bouwen Muur van Onwil
"De schoonmaakbazen hebben een Muur van Onwil gemetseld. Daar valt niet tegenop te praten." zegt Ron Meyer van FNV Bondgenoten. "De schoonmaakbazen zetten hun éigen grote opdrachtgevers als Schiphol, Telegraaf Media Groep, UWV, Universiteiten en NS totaal voor schut. Die opdrachtgevers lieten tijdens eerdere acties al weten dat er een oplossing moet komen voor doorbetaling bij ziekte in de nieuwe cao. Ze zullen laaiend zijn. En terecht!"

OSB: bond wijst beste cao van Nederland af
OSB spreekt van een afwijzing van de 'beste CAO van Nederland' door FNV.
De werkgevers in de schoonmaak- en glazenwassersbranche OSB vinden het onbegrijpelijk en totaal onrealistischdat vakbond FNV de beste CAO afspraken van Nederland van dit moment weer afwijst. Met het stoppen blokkeren ze een breed kwalitatief en kwantitatief totaalpakket met verregaande afspraken.

Een van de laatste voorstellen van de werkgevers uit het totale pakket van afspraken was een verregaande aanpak van het verzuim. Hiervoor zijn de afgelopen weken verschillende pogingen gedaan voor een structurele oplossing. Het voorstel was een onafhankelijk representatieve studie naar verzuim in relatie tot doorbetalen bij ziekte. Uitkomsten van dit onderzoek zouden worden omgezet in bindende afspraken. Deze afspraken zouden uiteindelijk worden verwerkt in de toekomstige CAO. Ook dit voorstel is afgewezen door de FNV, aldus de werkgevers.

1e onderhandelaar van de OSB, Anton Witte: "Onbegrijpelijk. Wij steken met de beste CAO afspraken van Nederland onze nek uit in een krimpende markt waar prijzen verder zwaar onder druk staan en er nog meer bezuinigingen op komst zijn. De situatie verslechtert verder voor onze branche en onze opdrachtgevers. Wij willen onze 150.000 schoonmakers de zekerheid bieden van loon en werken in een aantrekkelijke branche. Daarom dat we ook de afgelopen weken weer met nieuwe voorstellen zijn gekomen. De FNV radicaliseert, beweegt niet en blijft doorgaan met aanvullende eisen. Voor ons is het is nu: Genoeg is genoeg."

CNV lijkt het mildst in haar reactie en reageert als volgt:
"Het is helaas opnieuw niet gelukt om een nieuwe cao af te spreken", meldt Jan Kampherbeek, onderhandelaar van CNV Vakmensen.
Knelpunt blijven de wachtdagen. Kampherbeek hierover: "Onze leden vinden de wachtdagen vervelend en willen dat die eigenlijk gewoon worden afgeschaft. Het belangrijkste punt voor onze leden is dat de loonsverhoging in 2013 niet afhankelijk mag zijn van de ontwikkeling van de pensioenpremie. In het vorige eindbod van de werkgevers zou – bij een stijging van de pensioenpremie – de loonsverhoging lager uitvallen. Dat willen we niet; we willen zekerheid over de loonsverhoging. Op dat punt lijken de werkgevers ons nu tegemoet te willen komen."

Kampherbeek: "We roepen de andere overlegpartners op om over de grootste verschillen heen te stappen en een nieuwe cao af te sluiten."

Reageer op dit artikel