nieuws

Politieke vervolging

Geen categorie

Politieke vervolging in de gangbare betekenis ziet op mensen die om hun godsdienstige, politieke of syndicale opvattingen vervolgd worden, doorgaans in landen met een autoritair regime. In China, bijvoorbeeld, is Liu Xiaobo veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf omdat hij de Chinese staat zou hebben proberen te ondermijnen, en de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei zat een half jaar zonder vorm van proces opgesloten wegens zijn opruiende kunst.

Maar in de Westerse wereld wordt tegenwoordig een geheel nieuwe invulling gegeven aan het begrip politieke vervolging. Het begon met de zogenoemde impeachment procedure tegen Bill Clinton, in zijn tweede termijn als president van de Verenigde Staten. Politieke  tegenstanders, de Republikeinen in het Amerikaanse congres, grepen de affaire-Lewinsky aan om de democratisch gekozen president uit zijn ambt te ontzetten. De poging mislukte, maar de hele affaire schaadde het aanzien van president Clinton grondig.

Over twee weken staat Julian Assange, de oprichter van Wikileaks, 500 dagen onder huisarrest zonder dat er ook maar een aanklacht tegen hem is geformuleerd. Assange vecht in Groot-Brittannië zijn uitzetting naar Zweden aan, waar de politie hem wil horen in verband met beschuldigen dat hij twee vrouwen verkracht zou hebben. De vrouwen beide hadden een one night stand met Assange, maar gingen naar de politie toen ze van elkaar begrepen dat ze Assange niet exclusief voor zichzelf hadden gehad. Julian Assanges vrees is dat, ingeval hij door Groot-Brittannië wordt uitgeleverd aan Zweden, hij door Zweden vervolgens aan de Verenigde Staten zal worden uitgeleverd, het land dat hij met de openbaarmaking van een schat aan staatsgeheime diplomatieke berichten ernstig in verlegenheid heeft gebracht. Zelfs als Julian Assange uiteindelijk niet aan Zweden wordt uitgeleverd, dan is hij toch grotendeels onschadelijk gemaakt.

De Italiaanse ex-premier Berlusconi wordt momenteel vervolgd voor machtsmisbruik en het betalen voor seks met een minderjarige.  Zijn immuniteit voor strafvervolging was al tijdens zijn premierschap opgeheven, dus ook als hij nog steeds premier van Italië was geweest had hij zich voor de rechters moeten verantwoorden voor de bunga-bunga feesten. Internationale beroemdheden als George Clooney zijn door het Italiaanse openbaar ministerie opgeroepen als getuige. De Italiaanse rechters, die met lede ogen hebben moeten zien hoe Berlusconi de rechtsstaat ondermijnde, zullen hem ongetwijfeld met plezier veroordelen.

Het laatste slachtoffer van de Westerse variant van politieke vervolging is Dominique Strauss-Kahn. De voormalige directeur van het Internationale Monetaire Fonds was de grote kanshebber voor de aanstaande Franse presidentsverkiezingen. Althans, totdat een kortstondige ontmoeting met het kamermeisje Nafisatou Diallo in het Sofitel New York daar een einde aan maakte. Strauss-Kahn werd van het vliegtuig gehaald, en nog voordat hij zich kon verdedigen, stond het verhaal van de vermeende brute verkrachting al in alle kranten. De aanklacht tegen Strauss-Kahn werd ingetrokken, maar niet voordat zijn reputatie onherstelbaar was beschadigd en zijn kansen om president te worden in rook waren opgegaan. Vorige week werd er in Frankrijk ook nog eens formeel onderwerp van een onderzoek naar een prostitutiering, terwijl er weinig meer aan de hand lijkt te zijn dan een aantal mannen die voor een orgie een handvol prostituees inhuurden. Dat maakt ze klant, geen pooier.

Dat in een politieke tegenstanders met betrekkelijk kleine strafklachten onschadelijk kunnen worden gemaakt, en zo de wil van de kiezers gedwarsboomd, is de bijl aan de wortel van de Westerse democratie.

Reageer op dit artikel